Hlavní obsah

Údajný hlavní plánovač útoků v Madridu byl osvobozen

CNN, Novinky, DPA, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělský nejvyšší soud ve čtvrtek potvrdil osvobozující rozsudek pro předního podezřelého z účasti na teroristických útocích ve vlacích v Madridu před čtyřmi lety. Žaloba se svým odvoláním neuspěla vzhledem k tomu, že Egypťan Rabaj Osman Sajid Ahmed už byl za zločin odsouzen v Itálii.

Článek

Ahmed byl jedním z plánovačů útoků, které soud loni v říjnu osvobodil od obvinění z masové vraždy. Při útocích ve španělském hlavním městě v březnu 2004 zemřelo 191 lidí a více než 1 800 dalších se zranilo.

Španělský nejvyšší soud teď rozhodl, že Ahmed už nemůže být v Španělsku odsouzen, protože byl za zločin odsouzen na osm let za mřížemi v Itálii. Porota ve čtvrtek zároveň odsoudila k vězení člověka, který byl původně osvobozen.

Kvůli účasti na útocích odsoudili loni v říjnu ve Španělsku 21 lidí. Proces trval pět měsíců. Sedm lidí, včetně Ahmeda, bylo osvobozeno.

Ahmeda zatkli v roce 2004 v Itálii poté, co bylo údajně zachyceno, jak v telefonu přiznává, že útoky byly jeho nápad. U soudu popřel, že se jedná o jeho hlas. Jeho právníci navíc zpochybňovali překlad telefonní konverzace pro líčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Svět je šokován masakrem v Madridu

Do Španělska přicházejí soustrastné telegramy a vzkazy z celého světa. Z českých politiků zatím reagoval pouze prezident Václav Klaus, který odpoledne zaslal...

Teror v Madridu ochromil trhy

Bombové výbuchy v Madridu ochromily světové akciové trhy. Indexy velkých evropských burz se propadly na úroveň z prosince loňského roku. Nejvíce byly zasaženy...

Do ulic Španělska vyšlo osm miliónů lidí

Na náměstí Puerta del Sol v Madridu začala v pátek v 19 hodin mohutná manifestace proti terorismu. Do madridských ulic vyšly více než dva milióny lidí. Do ulic...

Výběr článků

Načítám