Hlavní obsah

Ve Švédsku se zřítila pouťová atrakce, desítky zraněných

GÖTEBORG
Aktualizováno

V západošvédském Göteborgu se v úterý večer zřítila pouťová atrakce. Při neštěstí se zranilo na 30 lidí, z toho dva těžce. Původní odhady, které hovořily až o čtyřicítce zraněných, se nepotvrdily.

Foto: Profimedia.cz

Atrakce Rainbow Ride v zábavním parku Liseberg ve švédském Göteborgu

Článek

"Většinu návěštěvníků takových atrakcí samozřejmě tvoří děti, ale nemohu říci, kolik jich tam bylo," uvedla mluvčí záachranářů Monica Grandinová. Svědkové uvedli, že atrakce v zábavním parku Liseberg byla plná. V kabině sedělo 36 lidí.

Atrakci Rainbow Ride tvoří točivé rameno, které je na jednom konci zakončené kabinou se sedačkou.

Podle mluvčí místní policie Malin Sahlströmové několik lidí v gondole vypadlo ze sedadel, když se prudce naklonila na stranu. Celá sedací část atrakce se pak zřítila z výšky asi tří metrů. Na místo se sjelo přes 20 vozů záchranné služby, které zraněné rozvezly do nemocnic. Většina lidí utrpěla jen pohmožděniny, zlomeniny či šok. Část zábavního parku byla po nehodě uzavřena.

Havárii atrakce zřejmě způsobilo uvolněné kuličkové ložisko, oznámil ředitel lunaparku Peter Andersson. Podle něj však otáčející se rameno Rainbow Ride úspěšně prošlo testy bezpečnosti před zahájením sezony letos na jaře.

Liseberg je oblíbeným turistickým lákadlem a patří k největším zábavním parkům ve Skandinávii. Poruchy atrakcí v lunaparcích nejsou ve světě ničím neobvyklým, před rokem zahynuli při havárii atrakce Booster ve Francii dva lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám