Hlavní obsah

Sarkozy vyznamenal řádem soudkyni, která jej rozváděla

Právo, DPA, ČTK, nek
PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy u příležitosti pondělního státního svátku své země vyznamenal také soudkyni, která jej loni na podzim rozváděla. Udělil jí nejvyšší vyznamenání Řád čestné legie a s ním spojenou hodnost rytíře.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Také Nicolas Sarkozy po rozvodu vstoupil do nového svazku. Na snímku je s manželkou Carlou Bruniovou.

Článek

"Myslím, že byl rád, že jsem tehdy s nikým (o rozvodu) nemluvila,“ potvrdila soudkyně Nicole Choubraková listu Le Parisien.

Sarkozy se rozvedl se svou druhou manželkou Cécilií v říjnu 2007 a letos v únoru se po tříměsíční známosti oženil s bývalou modelkou a nyní zpěvačkou italského původu Carlou Bruniovou. Také prezidentova exmanželka Cécilia se už znovu vdala za podnikatele Richarda Attiase.

Řád, který zavedl v roce 1802 pozdější císař Napoleon, se uděluje dvakrát ročně - k Novému roku a ke státnímu svátku 14. července, výročnímu datu dobytí Bastily v roce 1789. Letos byla mezi vyznamenanými kolumbijská politička Ingrid Betancourtová, vysvobozená nedávno z rukou ultralevicových povstalců, která má i francouzské občanství. Dále například módní návrhářka Sonia Rykielová, filmový herec Jean Reno, někdejší olympijská vítězka v alpském lyžování Marielle Goitschelová a režisér Claude Lelouch.

Mezi nositeli tohoto vysokého francouzského vyznamenání je i řada českých a slovenských osobností, mezi nimi Tomáš Garrigue Masaryk, Ludvík Svoboda, Václav Havel a Milan Rastislav Štefánik.

Reklama

Výběr článků

Načítám