Hlavní obsah

VIDEO: Na Champs-Élysées poprvé pochodovaly modré přilby

Právo, DPA, ČTK, nek
PAŘÍŽ

Poprvé v historii pochodovali v pondělí po pařížském bulváru Champs-Élysées na tradiční přehlídce u příležitosti státního svátku Francie vojáci OSN. Defilé 150členného kontingentu modrých přileb složeného z příslušníků 24 zemí shlédly desítky státníků, kteří se ve městě nad Seinou v neděli sešli na ustavující schůzce Unie pro Středomoří. Pan Ki-mun

Článek

Šlo o příslušníky sil OSN, jež se účastní mírových operací v Libanonu, na Kypru a na syrských Golanských výšinách, okupovaných Izraelem.

Oslavě přihlíželi z čestné tribuny na náměstí Svornosti vedle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho například jeho egyptský protějšek Husní Mubarak, polský prezident Lech Kaczyňski, generální tajemník OSN Pan Ki-mun, šéf Evropské komise José Barroso či izraelský premiér Ehud Olmert.

Ve předu zleva generální tajemník OSN Pan Ki-mun, následují prezidenti Francie, Egypta, Finska, Sýrie a Rumunska.foto: ČTK/AP

Místopředseda české vlády Alexandr Vondra, který na jednání zastupoval premiéra Mirka Topolánka, a slovenský ministerský předseda Robert Fico už v neděli z Paříže odletěli.

Mezi hosty byl ale také syrský prezident Bašár Asad, jehož přítomnost vzbudila ve Francii vlnu nelibosti. Tisk psal i o rozladění mezi bývalými francouzskými příslušníky jednotek OSN, kteří podezřívají Sýrii z podílu na atentátu, při němž zahynulo v roce 1983 v Bejrútu 58 francouzských vojáků.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy s manželkou Carloufoto: ČTK/AP

Mezi vojenskými letouny, které přeletěly nad Champs-Élysées, byl i jeden MiG-29 slovenské armády. Na závěr přehlídky se před čestnou tribunu sneslo sedm parašutistů, mezi nimi jedna žena. V historii přehlídek to byla premiéra.

Po celé Francii opět hořela auta

Oslavy, kterým přálo počasí, pokračovaly odpoledne zahradní slavností v Elysejském paláci a večer bude u Eiffelovy věže odpálen velký ohňostroj.

Diváci sledovali vojenskou přehlídku periskopy.foto: ČTK/AP

Ani pondělní státní svátek - výročí francouzské revoluce ze 14. července 1789 - ale neunikl podivné francouzské „specialitě“ - zapalování aut. V noci na pondělí jich v celé zemi shořelo skoro 300.

Sarkozy mezi členy Republikánské strážefoto: ČTK/AP

Sarkozy využil svátku také ke jmenování kolumbijské političky Ingrid Bétancourtové Rytířem čestné legie. Bétancourtová, která má i francouzské občanství, byla nedávno osvobozena ze zajetí u ultralevicových povstalců v kolumbijské džungli, kde strávila více než šest let.

Reklama

Výběr článků

Načítám