Hlavní obsah

Obrovské zácpy brání cestě na Jadran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turisté mířící v sobotu na Jadran, uvízli v zácpách. Největší jsou v rakouských Alpách. Už ráno stála před Tauernským tunelem na rakouské dálnici A10 šňůra aut dlouhá 18 kilometrů, která v poledne narostla na 30 kilometrů. Kolony jsou i před přechody do Slovinska a zácpy hlásí i Chorvatsko.

Článek

Pro Čechy je Tauernský tunel klíčový při cestách do Chorvatska nebo severoitalských jadranských letovisek.

Gerhard Koch z rakouského autoklubu ÖAMTC řekl agentuře APA, že s velkým zlepšením nelze během sobotního odpoledne počítat. Do Rakouska se valí hlavně vlna turistů z Německa, kde začaly prázdniny v pěti spolkových zemích.

Podle informací agentury APA doprava vázne i na hraničních přechodech do Slovinska. Kontroly tam sice odpadly už loni v prosinci, kdy se i Slovinsko stalo součástí schengenského prostoru bez hraničních kontrol, avšak mnozí řidiči se tam zastavují, aby si koupili dálniční známky. Slovinci je zavedli od 1. července.

Kolony v Chorvatsku a nehoda ve Slovinsku

Kolony se ale tvoří i v Chorvatsku, tamní autoklub upozorňuje, že na dálnici A1 ze Záhřebu do Splitu se tvoří u tunelu Malá Kapela dvoukilometrové fronty. Kolona se tvoří také u dalšího tunelu na tomto tahu Sveti Rok. Ve směru k moři je kolona dlouhá čtyři kilometry a ve směru na Záhřeb až 12 kilometrů.

Kolona před Tauernským tunelemfoto: ČTK/AP

Na slovinské přímořské dálnici byl značně zpomalen provoz kvůli dopravní nehodě. V jednom úseku ve směru na Kopr byl uzavřen jeden pruh. Na hlavní silnici Pragersko-Šikole je provoz řízen střídavě v jednom pruhu.

Zácpy ve Švýcarsku a u Mnichova

Zácpy se tvořily i před Mnichovem na německé dálnici A9 mezi výjezdy Pfaffenhofen a Mnichov-sever. Dálnici A9 čeští řidiči využívají k cestě na jihozápad Evropy nebo do tyrolských Alp provoz značně vázl.

Zácpa je od rána také ve švýcarských Alpách, největší pak před Gotthardským tunelem. Dopoledne se před ním vytvořila dvanáctikilometrová fronta, v níž automobilisté čekají na vjezd do tunelu asi tři hodiny. Tuto cestu turisté ze střední Evropy využívají k tranzitu do severoitalských Alp nebo na Azurové pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám