Hlavní obsah

Asadova cesta do Paříže pobouřila veterány, Topolánek nedorazí

Právo, DPA, nek
PRAHA/PAŘÍŽ

Vlnu nevole vzbudil ve Francii záměr prezidenta Nicolase Sarkozyho pozvat do Paříže na nadcházející summit k projektu Unie pro Středomoří a pondělní vojenskou přehlídku u příležitosti státního svátku na Champs-Élysées svého syrského kolegu Bašára Asada. Svou účast zrušil z osobních důvodů i český premiér Mirek Topolánek.

Foto: Khaled al-Hariri , Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Premiér Mirek Topolánek své důvody neupřesnil. Na pařížské schůzce jej zastoupí vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Na summitu se mají sejít představitelé EU a většiny středomořských zemí, aby jednali o imigraci, ekologických, dopravních a energetických projektech.

Veterány i Chiraka pobouřilo pozvání pro Asada

Proti Asadově přítomnosti na čestné tribuně chtěli ve čtvrtek večer protestovat francouzští veteráni a důstojníci v záloze, avšak úřady jejich akci plánovanou právě na bulvár Champs-Élysées nepovolily.

"Zákaz vzešel od prezidenta Sarkozyho,“ stěžoval si šéf svazu veteránů francouzských „modrých přileb“ (FNAME) Laurent Attar-Bayrou.

Sýrie nese odpovědnost za atentát na francouzské příslušníky sil OSN v Bejrútu v roce 1983, který si vyžádal 58 mrtvých, a za vraždy některých libanonských politiků.

Odmítavé reakce vzešly i z politických kruhů. Kvůli přítomnosti Asada se tradiční přehlídky na Champs-Élysées nezúčastní Sarkozyho předchůdce Jacques Chirac. Bývalý prezident činí Sýrii odpovědnou za atentát na libanonského premiéra Rafíka Harírího před třemi lety. Chirac považoval Harírího za svého přítele.

Reklama

Výběr článků

Načítám