Hlavní obsah

Italský ministr navrhl brát otisky nejen Romům, ale všem občanům

– ŘÍM

Italské úřady by neměly odebírat otisky prstů jen Romům jako dosud, ale všem Italům. V pátek to navrhl italský ministr obrany Ignazio La Russa v reakci na čtvrteční rezoluci Evropského parlamentu (EP), který tento postup italské policie odsoudil.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Italský ministr obrany La Russa

Článek

Italská vláda Silvia Berlusconiho nařídila snímat otisky Romům s odůvodněním, že jde o formu sčítání příslušníků této komunity, která má umožnit chránit romské děti před zneužitím, například pro žebrotu, a zajistit jim školní vzdělání. Kabinet své rozhodnutí prezentuje i jako součást tažení proti kriminalitě.

"Vyhněme se jakémukoliv obvinění z rasismu. Tedy stanovme priority. A v tomto rámci bude možné brát otisky prstů romským dětem,“ řekl La Russa, jenž je zároveň předsedou postfašistického Národního spojenectví (AN).

"Rezoluce, kterou EP přijal a která italskou vládu vyzývá, aby přestala tímto způsobem evidovat kočovníky včetně jejich dětí, mi je k smíchu. Dělají z toho argument politické propagandy, aniž se skutečně starají o osud těchto dětí,“ dodal La Russa.

Postoj EP odsoudil také ministr vnitra Roberto Maroni. "Rezolucí, kterou EP přijal, jsme pobouřeni,“ řekl. Upozornil, že italská vláda se sčítáním Romů nepřestane.

Postoj EP odsoudil také ministr vnitra Roberto Maroni. "Rezolucí, kterou EP přijal, jsme pobouřeni,“ řekl. Upozornil, že italská vláda se sčítáním Romů nepřestane.Podle odhadů žije v Itálii asi 160 tisíc Romů, nicméně může to být i o 100 tisíc více.

Berlusconiho vláda viní Romy z řady trestných činů, které páchají ilegální migranti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám