Hlavní obsah

Česko pošle Kosovu téměř sto miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Česká republika podpoří Kosovo do roku 2011 částkou čtyři milióny eur, tedy asi 94 miliónů korun. Při dárcovské konferenci pro Kosovo to v pátek řekl Tomáš Szunyog z ministerstva zahraničí. Státy a mezinárodní organizace na dárcovské konferenci v Bruselu slíbily poskytnout Kosovu v letech 2009 až 2011 1,2 miliardy eur.

Foto: Nebojsa Markovic, Reuters

Vojáci sil KFOR opravují poškozený most přes řeku Ibar v Mitrovici.

Článek

"Když spočítáme i letošní rok, budou to do roku 2011 čtyři milióny eur," řekl Szunyog, ředitel odboru států jižní a jihovýchodní Evropy.

"Hlavním cílem naší pomoci je podpora dodržování lidských práv a práv menšin v Kosovu," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Finanční prostředky z ČR poplynou do zdravotního systému, do bezpečnostního sektoru nebo na projekty zaměřené na budování demokracie, které v Kosovu realizují nevládní neziskové organizace.

Evropská unie na podporu kosovské infrastruktury, školství, demokratických institucí a podnikání přispěje půl miliardou eur, Spojené státy v přepočtu přibližně čtvrt miliardou eur. Německo samostatně zaplatí 100 miliónů eur. Konference se zúčastnily dále Japonsko, Kanada, Švýcarsko nebo Norsko.

Podstatná část příspěvků od všech dárců by měla být věnována do fondů, které řídí a kontrolují mezinárodní organizace, nikoliv kosovské orgány, uvedl Szunyog. V případě prostředků, které připadnou přímo kosovské vládě, mezinárodní organizace i národní dárci budou poměrně důsledně kontrolovat, aby s penězi nakládala odpovědným a transparentním způsobem bez jakýchkoliv náznaků korupce, dodal.

Kosovo letos v únoru jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Patří k nejchudším zemím Evropy, podle Světové banky z přibližně dvou miliónů obyvatel Kosova asi 37 procent žije pod hranicí chudoby, tedy za méně než 1,5 eura (asi 35 korun) na den.

Reklama

Výběr článků

Načítám