Hlavní obsah

Zoo v Neumünsteru se bude soudit o obří zisky z Knuta

Právo, vpl
NEUMÜNSTER

V Německu plane naplno válka mezi dvěma zoologickými zahradami, které se u soudu perou o milióny eur zisků z miláčka národa - ledního medvěda Knuta.

Článek

Zoo v Neumünsteru, jež tvrdí, že jí roztomilý huňáč patří, ve čtvrtek potvrdila, že chce soudní cestou donutit berlínskou zoo, aby zveřejnila, jaké zisky jí Knut vynesl. Je to první krok k tomu, aby se dostala k části štědrého měšce, který medvěd znamená.

Neumünster vlastnil Knutova otce Larse. Podle dohody s berlínskou zoo, v níž Knut přišel na svět, má být legálním vlastníkem jeho „prvního narozeného a přeživšího“ mláděte, tedy Knuta.

Ředitel Knutova domova Bernhard Blaszkiewitz sice uznal nárok Neumünsteru, avšak podle něho to neopravňuje toto zoo žádat podíly ze zisku. Peter Druewa, Blaszkiewitzův protějšek z Neumünsteru, potvrdil televizi ZDF, že poté, se neúspěšně pokoušel dohodnout se s Berlínem, se už obrátil na soud, aby ve sporu rozhodl. „Nechceme vytrhnout Knuta z jeho prostředí,“upozornil. „Ale máme právo požadovat peníze“.

Neodolatelně rozkošný Knut, jehož vychoval ošetřovatel Thomas Dörflein poté, co mládě odmítla matka, se stal počátkem loňského roku mediální superhvězdou. Berlínská zoo zaznamenala o 27 procent vyšší návštěvnost v porovnání s rokem 2006 a loni dosáhla čistého zisku takřka 6, 8 miliónu eur (asi 166 mil. korun). Vlastní autorská práva na všechny předměty spojené s Knutem včetně hraček, triček, čepic a DVD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám