Hlavní obsah

Britská armáda má problém: polovina vojáků chce odejít

Novinky, ČTK, znk, Guardian

Téměř polovina britských vojáků zvažuje odchod do civilu. Nejvíce jim vadí časté nasazování do služeb, nízký plat a kvalita vybavení a ubytování. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo udělat britské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na otázky odpovídalo téměř 9 000 vojáků. Z armády by rádo odešlo 47 procent příslušníků pozemních vojsk a královského námořnictva a pravidelně o tom uvažuje 44 procent členů letectva. Mnoho vojáků má pocit pracovního přetížení, 36 procentům vadí časté odloučení od rodiny a přátel.

Respondenti odpovídali také na dotazy týkající se morálky v jejich jednotkách. Nejhorší prý je v letectvu a námořnictvu, kde ji za špatnou nebo velmi špatnou označilo 72, respektive 64 procent účastníků průzkumu.

Britská armáda má 101 800 vojáků, z nich asi 7 800 slouží v Afghánistánu a 4 000 v Iráku. List The Sunday Telegraph v červnu napsal, že víc než 10 000 britských vojáků není bojeschopných. Británie přitom chce svůj kontingent v Afghánistánu posílit o dalších 230 lidí.

"Tempo vojenských operací vytváří vysokou úroveň stresu pro rodiny, proto není divu, že tak moc vojáků zvažuje odchod," řekl konzervativní poslanec a bývalý důstojník Patrick Mercer. Ministr obrany Derek Twigg podotkl, že vláda již pro zlepšení situace v armádě mnoho udělala a pracuje na dalších změnách. "Je vždycky možné udělat více," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám