Hlavní obsah

Na Slovensku objevili tunu zkaženého masa

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ve skladu masokombinátu OR-LI v Liptovském Hrádku našli kontroloři tunu hnijících výrobků. Jak informovala televize TA3, masokombinátu hrozí pokuta ve výši pět miliónů slovenských korun.

Článek

Podle kontrolorů firma nabízela k prodeji maso z tohoto skladu ve svých podnikových prodejnách. U uzených klobás a uzeného masa se šířil nepříjemný zápach. Hygienici konstatovali, že maso napadla nebezpečná bakterie listerie.

Podle vedoucího odboru hygieny v Liptovském Mikuláši Ivana Antola bylo maso uskladněno v nevyhovujících podmínkách. "Sklad jsme uzavřeli a zakázali jsme prodávat maso z tohoto skladu," uvedl Antol.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám