Hlavní obsah

Voskový Hitler se vrátí do muzea

Právo, DPA, vpl
BERLÍN

Voskovou figurínu Adolfa Hitlera vrátí do nové pobočky Muzea Madame Tussaudové v Berlíně hned, jakmile odborníci opraví hlavu, kterou jí odtrhl bývalý policista Frank L. (41).

Foto: Tobias Schwarz/Files, Reuters

Hitlerova socha v Berlíně

Článek

Oznámili to v úterý představitelé muzea s tím, že figurína za 200 tisíc eur ( 4,7 mil. korun) bude vystavena po restaurování, což může trvat i několik týdnů. Muzeum zvažuje posílení bezpečnostních opatření.

Pouhých několik minut po otevření muzea pro veřejnost se Frankovi L. v sobotu po potyčce se strážci podařilo přeskočit přes bariéru k figuríně nacistického diktátora. S výkřikem „Už žádná válka!” jí utrhl hlavu. Muž, jehož policie vyšetřuje na svobodě, listu Bild řekl, že ho vystavení Hitlera rozhořčilo. Figurínu však prý poškodil i proto, aby vyhrál sázku s kamarádem, s nímž seděl na pivu v jedné hospodě v berlínské čtvrti Kreuzberg. „Konečně úspěšný útok na Hitlera,” komentoval Spiegel Online.

Přítomnost voskového Hitlera vyvolala rozruch a protesty v Německu, kde veřejné zobrazování nacistických symbolů zůstává zakázané. Zastánci však tvrdí, že Hitlerovu přítomnost nelze ignorovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám