Hlavní obsah

Za vraždou Litviněnka stojí Moskva, tvrdí Britové

– LONDÝN
Novinky, BBC,

Za vraždou bývalého ruského agenta Vladimira Litviněnka, který žil v Londýně, stála Moskva. V noci na úterý to v rozhovoru pro televizní pořad Newsnight řekl vysoký představitel bezpečnostních složek britského ministerstva obrany.

Článek

„Jsou tu velmi silné náznaky, že šlo státní akci,“ uvedl nejmenovaný představitel ministerstva. Ruská tajná služba FSB měla podle britských zdrojů za prezidenta Vladimira Putina mnohem větší volnost, než bývá běžné u podobných taných služeb jiných zemí. Britští vyšetřovatelé podezřívali z vraždy jiného bývalého agenta KGB Andreje Lugového, ten ale jakoukoli účast na akci popíral.

V Pořadu Newsnight také zaznělo, že Litviněnko, který kritizoval Putina, neměl být jedinou obětí. Tajná služba MI5 je přesvědčena, že loni v létě plánovala ruská tajná služba zabít dalšího ruského disidenta Borise Berezovského,

Zdroj z tajné služby BBC sdělil, že „FSB pokračuje v úvahách o operacích proti lidem na západě“, jejich cílem jsou podle představitele tajné služby právě kritici ruského režimu žijící v Británii.

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Již loni v listopadu šéf MI5 Jonathan Evans sdělil, že se obává, že počet ruských tajných agentů operujících v Británii se od konce studené války nesnížil. Odhadl počet agentů na 30, často jsou kryti diplomatickým pasem.

Reklama

Výběr článků

Načítám