Hlavní obsah

Rakouská vládní koalice se rozpadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Velká vládní koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP), v Rakousku má na mále. Lidovecký předseda Wilhelm Molterer v pondělí ve Vídni vyzval k okamžitému vypsání předčasných parlamentních voleb.

Foto: Profimedia.cz

K vypsání předčasných voleb vyzval předseda lidovců Wilhelm Molterer.

Článek

Vládní krizí se v pondělí zabývá také prezidium soc. dem., které se nejspíš k výzvě připojí. Předpokládá se, že nové volby se v Rakousku uskuteční už v září. Naposledy se v Rakousku volilo předloni.

Molterer v pondělí zároveň oznámil, že půjde do nových voleb jako stranický lídr. O postoji své strany prý už informoval jak prezidenta Heinze Fischera, který se do poslední chvíle snažil předčasným volbám zabránit, tak i vedení sociálních demokratů. Molterer vyjádřil přání, aby žádost o vypsání nových voleb předložily v parlamentu obě strany společně.

Napětí v koalici trvalo již řadu měsíců, ale v posledních dnech výrazně stouplo poté, co SPÖ změnila svůj postoj k evropským smlouvám a začala požadovat, aby tyto smlouvy byly napříště i v Rakousku schvalovány v lidovém referendu. "Sociální demokraté opustili společnou cestu vlády a já nemohu dopustit, aby se krize v SPÖ změnila v krizi Rakouska," prohlásil Molterer.
SPÖ nedávno řešila vnitřní rozpory rozdělením funkce kancléře a předsedy strany. Dřívější předseda SPÖ Alfred Gusenbauer si ponechal jen funkci kancléře a úřadujícím předsedou strany se stal ministr dopravy Werner Faymann. To však vedlo jen k další eskalaci napětí mezi oběma vládními stranami.
O tom, že krize ve vládě vrcholí, svědčila i nedělní večerní jednání o reformě zdravotnictví, která nakonec ztroskotala na zjevné neochotě obou stran se dohodnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám