Hlavní obsah

Rusko po Česku a Polsku varovalo i před umístěním raket v Litvě

TÓJAKO/NEW YORK
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v pondělí varoval svého amerického kolegu George Bushe před případným umístěním základny s protiraketovými střelami v Litvě. Oba státníci, kteří se sešli na okraj třídenního summitu osmi průmyslových zemí světa (G8) v Japonsku, nepřekonali ani rozpory ohledně vlastního projektu včetně umístění radaru v Česku.

Foto: RIA Novosti/Pool, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Rusko se od počátku staví odmítavě k plánu Američanů umístit ve střední Evropě obranný systém proti případným raketám ze zemí jako Írán, Sýrie nebo Severní Korea. Moskva si stěžuje, že projekt naruší rovnováhu sil v Evropě. Americký radar má stát v českých Brdech, sila s antiraketami v Polsku.

Zatímco se Česká republika s USA na plánu v dubnu v Bukurešti dohodla, polsko-americká vyjednávání pokračují a komplikují se. Polské požadavky, aby USA výměnou za umístění raket pomohly zmodernizovat polskou armádu, jsou podle Washingtonu nepřiměřené. V nedávných dnech se začalo spekulovat o tom, že by místo v Polsku rakety skončily v Litvě.

To by mohlo zkomplikovat situaci i v ČR. Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) Právu řekla, že odstoupí-li od projektu Polsko, musí česká vláda začít s Američany vyjednávat znovu.

Podpis smlouvy s ČR se blíží, do Polska Riceová nepojede

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se v pondělí chystá do Evropy. V Praze má podepsat smlouvu o radaru, kterou pak budou na podzim posuzovat čeští zákonodárci. Podle pátečních informací české vlády má Riceová smlouvu podepsat v úterý.

:. Podpis smlouvy o radaru se blíží

Plánovanou cestu do Varšavy však Riceová zrušila, potvrdil její úřad. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se s ní však ještě v pondělí setká ve Washingtonu.

Při evropské cestě navštíví šéfka americké diplomacie kromě České republiky také Gruzii a Bulharsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám