Hlavní obsah

Extremisté zaútočili na pochod homosexuálů v Budapešti

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Několik desítek pravicových extremistů zaútočilo v sobotu na pochod gayů a lesbiček v centru Budapešti. Útočníci házeli na homosexuály kameny, lahve a vajíčka. Policie nasadila proti útočníkům vodní dělo i slzný plyn a zadržela 49 z nich.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

Pravicoví extremisté skandovali protivládní hesla, jako "Gyurcsány zmiz a vem s sebou i svého teplého přítele". Povolený pochod homosexuálů po Andrássyho třídě chránilo téměř 6000 policistů.

Pravicoví extrémisté se na mnoha místech dostali do střetu s pořádkovými silami. Podařilo se jim zapálit nebo poškodit 13 policejních vozů a na zasahující policisty házeli dlažební kostky a zápalné lahve. Sedm policistů bylo zraněno. Srážky ustaly až po třech hodinách.

Extrémisté zaútočili také na policejní automobil, který převážel maďarskou europoslankyni Katalin Lévaiovou a bývalého státního tajemníka Gábora Szeteye, jenž před časem přiznal svou homosexuální orientaci. Oba se před tím zúčastnili pochodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám