Hlavní obsah

Po potopení člunů na slovinské přehradě se utopilo 13 politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUBLAŇ
Aktualizováno

Při exkurzní plavbě k nedostavené přehradě na slovinské řece Sávě se ve čtvrtek potopily dva čluny s celkem 14 lidmi na palubě. Při neštěstí zemřelo pravděpodobně 13 lidí, vesměs místních prominentů a politiků, zachránit se podařilo pouze jednu ženu. Informovala o tom v pátek slovinská policie.

Foto: Bor Slana, Reuters

Policisté sledují záchranné týmy pátrající po tělech utonulých.

Článek

"Osm těl bylo nalezeno a pět lidí je stále pohřešovaných. Jedna žena se zachránila," informoval média policejní mluvčí. Vzhledem k situaci lze jen těžko předpokládat, že by pohřešované osoby byly ještě naživu, dodal.

Účastníci plavby si měli z velkých kanoí prohlédnout rozestavěnou vodní elektrárnu Blanca, kvůli silnému proudu způsobenému nedávnými dešti ale obě lodi zachytil vír u odběrových šachet elektrárny a vtáhl je dovnitř. Nikdo na lodích neměl plovací vestu.

Pod hrází pak proud vyvrhl rozlámané trosky obou kanoí a pět těl. Tři ženy vyprostili záchranáři z vody ještě živé, dvě z nich však po převozu do nemocnice svým zraněním podlehly. Oběťmi jsou vesměs čelní regionální politici a významní podnikatelé, pro které exkluzivní výlet uspořádal starosta městečka Sevnica, poslanec slovinského parlamentu Kristijan Janc. Sám je mezi oběťmi.

Poslední jízda byla opravdu poslední

Právě Janc dal podle agentury DPA exkurzi motto "Poslední jízda". Chtěl při ní pozvaným přátelům ukázat, jak pokročila stavba vodního díla, které leží asi 100 kilometrů jihovýchodně od metropole Lublaně.

Místo nehody navštívili slovinský prezident Danilo Türk a předseda vlády Janez Janša. "Je to velká tragédie, největší, jaká se kdy ve slovinských vodách přihodila," řekl reportérům premiér Janša. Policejní potápěči řeku stále prohledávají, záchranné práce ale ztěžuje silný proud a špatné počasí.

Inspektor říční plavby Danilo Sabadin uvedl, že podle předpisů neměla být žádná plavba člunů k rozestavěné elektrárně povolena. Podle něj je ale ještě brzy mluvit o něčí zodpovědnosti, vyslovil ale pochybnosti o tom, že by právě velké laminátové kanoe mohly být vhodnými plavidly na podobnou exkurzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám