Hlavní obsah

VIDEO: Výbuch nálože v Minsku při státním svátku zranil 50 lidí

ČTK, BBC, aš, novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Na padesát vzrostl počet lidí zraněných při výbuchu nálože v centru běloruského hlavního města Minsku. Explodovala během koncertu ke Dni nezávislosti po půlnoci. Příčina výbuchu se šetří, policie zatím čin řeší jako výtržnictví.

Článek

O nárůstu počtu zraněných na padesát z původních 37 informovaly zdravotnické zdroje. "Nejsou tu žádní mrtví,“ ubezpečil agenturu Interfax běloruský ministr vnitra Uladzimir Naumov.

"Jsou zranění, ale žádní v těžkém stavu," uvedl mluvčí města Aleksandr Lastovskij. Podle něj nálož vybuchla u stély Minsk - město hrdina na třídě Vítězů. "Experti zjišťují, o jaký typ výbušného zařízení šlo,“ dodal.

:. Policisté sbírají důkazy na místě výbuchu v Minsku.foto: ČTK/AP

Podle policie šlo o podomácku vyrobenou nálož. Na místě se našly i šrouby a matice, které zřejmě měly zvýšit ničivou sílu exploze a způsobit vážná zranění.

Vyšetřovatelé předpokládají, že pachatel chtěl narušit klidný průběh oslav. Na koncertu nazvaném My jsme Bělorusové hrálo a zpívalo 2000 hudebníků.

:. Kráter na místě výbuchu v Minskufoto: ČTK/AP

Autoritativní režim prezidenta Alexandra Lukašenka v posledních letech tvrdě potlačuje opozici. Zatím však z útoku neobvinil přímo její představitele, i když i ty většinou označuje za výtržníky a chuligány. Nelze ani vyloučit, že výbuch použije jáko záminku k zatýkání opozičních předáků.

:. Zdravotníci ošetřují v Minsku lidi zraněné při výbuchu náložefoto: ČTK/AP

Podobný výbuch zažilo Bělorusko v roce 2005. Tehdy výbuch podomácku vyrobené nálože ve Vitebsku zranil 46 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám