Hlavní obsah

Medvěděv: USA jsou v depresi a měly by se vzdát dominance

Novinky, rei, The Times, IHT
MOSKVA

Spojené státy nejsou v pozici, aby radily ostatním zemím, jak se mají zařizovat. Procházejí depresí a jejich dominanci světovému ekonomickému systému by měla snížit větší role dalších zemí včetně Ruska. V úterý to před novináři řekl ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Foto: RIA Novosti/Pool, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Reagoval tak na nedávné vyjádření uchazeče o úřad příštího prezidenta USA Johna McCaina, jenž navrhl, aby Rusko kvůli porušování demokracie opustilo skupinu G8.

McCain před časem kritizoval porušování lidských práv a utlačování opozice v Rusku. Rusko si podle něj nezaslouží členství v prestižním seskupení nejvlivnějších průmyslových zemích světa.

„Skupina osmi existuje nikoli proto, že se někomu líbí anebo nelíbí, ale protože objektivně zahrnuje největší světové ekonomiky a nejvážnější hráče v zahraničněpolitické oblasti. Jakékoliv pokusy někoho v tomto postavení omezit naruší celý světový řád. Je naprosto zřetelné, že jakákoliv teze o vyloučení Ruska prostě nemůže být vážná,“ řekl Medvěděv pár dní před japonským summitem G8.

Naznačil, že by se měl změnit světový ekonomický systém, přičemž by USA měly mít menší vliv. „Jsem si jist, že každá vláda Spojených států, chce-li překonat, že je v podstatě v depresi na americkém ekonomickém trhu, musí vést pragmatickou politiku uvnitř i navenek,“ uvedl Medvěděv s tím, že světový ekonomický systém „nemůže být orientován jen na jednu zemi a jednu měnu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám