Hlavní obsah

Polsko a USA dohodly podmínky pro raketovou základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polsko se údajně dohodlo se Spojenými státy na podobě smlouvy o umístění části protiraketového štítu na polském území. Vyplývá to ze středečních vyjádření důvěryhodných diplomatických zdrojů. V Polsku by měla vzniknout protiraketová základna s deseti obrannými střelami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Mluvčí polského ministerstva zahraničí Piotr Paszkowski řekl, že informaci nemůže potvrdit. "Rozhovory stále trvají," uvedl. Nicméně zdroj blízký polsko-americkému vyjednávání uvedl, že předběžná podoba smlouvy je hotová.

O tom, že rozhovory mezi Polskem a Spojenými státy o základně s protiraketovými střelami byly dotaženy do konce a čeká se na souhlas politiků, se hovoří i v Praze. V Česku má totiž stát druhá část plánovaného protiraketového deštníku, radar.

Premiér Donald Tusk v úterý řekl, že není vyloučeno, že dohoda mezi USA a Polskem bude podepsána během návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která je ohlášena na příští týden. Šéf polské vlády ale zdůraznil, že podmínkou je to, aby vláda měla záruku, že v souvislosti se základnou vzroste bezpečnost země.

Protiraketový štít má sestávat ze sila s deseti střelami, které by měly být schopny zneškodnit nepřátelskou raketu ze zemí, jako je Írán či KLDR.

Se silem by podle amerických plánů měl být propojen radar, který by Američané rádi postavili na českém území. Praha se s Washingtonem o hlavní smlouvě k radaru již dohodla, 8. července ji má do Česka přijet podepsat Riceová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám