Hlavní obsah

Polští studenti se místo výletu ocitli na demonstraci íránských radikálů

BBC, aš, jky, Novinky, Ananova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Nepříjemného překvapení se dočkali polští studenti, kteří se přihlásili na letní výlet do Paříže. Podle serveru Ananova jich asi 3000 skončilo na velké demonstraci požadující legalizaci vojenského křídla íránské opoziční organizace Národní rada odporu Íránu. Její vojenská složka Lidoví mudžáhídi je označovaná jako teroristická.

Foto: Reuters

Účastníci demostrace na podporu Lidových mudžáhidů

Článek

Organizátoři uspořádali demonstraci na předměstí právě s cílem vyškrtnutí Lidových mudžáhidů ze seznamu teroristických organizací. Tvrdili, že se na akci sjelo asi 70 000 studentů z celé Evropy, mezi jiným i polští studenti, které nalákala mimořádně nízká cena zájezdu činící v přepočtu necelých dvě stě korun.

„Byl jsem šokován,“ řekl jeden student. „Myslel jsem si, že si jedeme užívat do Paříže a ne podpořit teroristickou skupinu.“

Vůdkyně íránské exilové opozice Miriam Radžáví vyzývá EU a USA, aby Lidové mudžáhidy přestala považovat za „teroristickou skupinu“. Tito bojovníci zvedli zbraně proti režimu ajatolláha Chomejního v 80. letech a našli útočiště v Husajnově Iráku. Proto se ocitli na seznamu teroristických skupin.

Minulý týden byla organizace ze seznamu teroristických skupin vyškrtnuta ve Velké Británii.

Lidoví mudžáhidi namítají, že jejich označení za teroristy nahrává současnému íránskému režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám