Hlavní obsah

Šéf francouzské armády kvůli tragédii na přehlídce odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Náčelník štábu francouzské armády, generál Bruno Cuche, v úterý rezignoval. Učinil tak kvůli nedělní tragédii, během níž voják na přehlídce střílel ostrými náboji a zranil 17 lidí. Demisi nejvyššího velitele francouzské armády už přijal prezident Nicolas Sarkozy.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy demisi přijal.

Článek

Při ukázce zásahu proti teroristům v kasárnách střílel jeden z vojáků ostrými náboji místo slepých. Zranil 17 lidí, z toho čtyři včetně jednoho dítěte vážně.

Ministr obrany Herve Morin v pondělí vyzval pro „okamžité sankce bez čekání na rozhodnutí soudů a závěry armádního vyšetřování“.

Podle ministra Morina neštěstí ukázalo na „vážné nedostatky při používání munice a v bezpečnosti při veřejných ukázkách“.

Seržant, který střílel ostrými, je ve vazbě a očekává se, že ještě v úterý bude obviněn z neúmyslného zranění. Podle šetření měl zřejmě u sebe navzdory nařízení ostré náboje už u předchozího cvičení.

Otázky také vzbuzuje organizace celé ukázky protiteroristického zásahu a osvobození rukojmí v Carcassone, protože voják střílel přímo do davu přihlížejících.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám