Hlavní obsah

Euru hrozil teroristický útok, tvrdí švýcarský ministr

VÍDEŇ

Fotbalové mistrovství Evropy prý bylo cílem teroristického útoku, jehož přípravy však bezpečnostní složky včas zastavily. Po nedělním finále šampionátu ve Vídni to prohlásil švýcarský ministr obrany, civilní ochrany a sportu Samuel Schmid.

Foto: Reuters

Pořádková policie zasahuje v Madridu proti rozvášněným fanouškům po vítězství Španělska na Euru 2008.

Článek

Politik v rozhovoru pro nedělník NZZ am Sonntag uvedl, že bezpečnostní složky provedly nespecifikovanou akci na základě "jistých příprav na teroristický útok".

Akce prý neměla nic společného s článkem v listu La Liberte, který před šampionátem napsal, že mistrovství vyhrožuje al-Kajdá a chystá se "proměnit dějiště šampionátu Rakousko a Švýcarsko v peklo".

"Mluvím o důkazech, které jsme získali během turnaje. Akce se zúčastnila policie, tajná služba, celníci a pak už žádná konkrétní hrozba neexistovala," prohlásil Schmid.

Násilná dohra Eura

Oslavy triumfu španělských fotbalistů na mistrovství Evropy se neobešly bez násilností. V centru Madridu zaútočili fanoušci na policii.

Španělé slaví vítězství na fotbalovém mistrovství Evropy. Zdroj: ČTK/APTN

Také v Německu, jehož tým v nedělním finále ve Vídni prohrál 0:1, vyprovokovali podle agentury SID chuligáni několik střetů se strážci pořádku. V jedné hospodě dokonce odnesl rvačku fanoušků těžkým zraněním hlavy jeden muž.

:. Pořádková policie musela zasahovat proti fanouškům v Madridu.foto: ČTK/AP

K největším potyčkám s policií došlo na madridském náměstí Plaza de Cánovas del Castillo, kde fanoušci zaútočili házením lahví a kamenů na policisty, kteří odpověděli střelbou gumových projektilů. Střet si vyžádal několik lehce zraněných a nespecifikovaný počet zatčených fanoušků.

Celkem muselo být v Madridu po oslavách, jejichž centrem bylo náměstí Plaza de Colón, kde finále sledovalo 65 000 fanoušků, ošetřeno přes 120 lidí. Pětadvacet z nich muselo strávit noc na dnešek v nemocnici. Jak uvedla madridská záchranná služba, většina z příznivců zkolabovala kvůli vedru nebo měli řezné rány, když v opilosti spadli na zem a pořezali se o rozbité lahve.

V Německu odnesl rvačku fanoušků vážným zraněním hlavy jeden muž. Po hádce v hospodě v Hammu dostal podle agentury DPA ránu do hlavy těžkým popelníkem. Útok měl na svědomí šestadvacetiletý muž, který poté vytáhl kapesní nůž a pobodal další dva muže. Když na místo dorazili policisté, zaútočil pěstmi i na ně a musel být zpacifikován pepřovým sprejem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám