Hlavní obsah

Vídeň se těší na fotbalový svátek, ale obává se fanoušků

Stánkaři ve Vídni se radují, policisté a další pracovníci bezpečnostních služeb se připravují na další rizikový den. Do finále mistrovství Evropy ve fotbale postoupil německý tým, který se večer utká se Španělskem. Ze sousedního Německa přijelo množství fanoušků, kteří utratí spoustu peněz za jídlo a pití, ale také mohou vyvolat nepokoje a srážky.

Článek

Oficiální představitelé Rakouska i jeho hlavního města sice opakovaně prohlásili, že očekávají klidný den a svátek fotbalu, vedoucí činitelé projektu Euro 2008 při ministerstvu vnitra ale nechtějí ponechat nic náhodě. Už proto, že na finále je očekávána řada politických prominentů z celé Evropy, v čele s nejvyššími představiteli Německa a Španělska.

Proto jsou obvyklé policejní síly ve Vídni během dneška posíleny o dodatečných 2000policistů a kromě toho je navíc nasazeno i 2500 vojáků rakouské armády. Ti sice nemají přímo zasahovat do dění, ale zajišťují především protiteroristickou ostrahu a ochranu vzdušného prostoru. K nasazení je připraveno i více než 900 zdravotníků.

:. Španělští fanoušci jásají v centru Vídně před finále Eura 2008, v němž se jejich tým utká s Německem.foto: ČTK/AP/Jon Super

Vídeňská policie paradoxně nemá obavy z možných střetů mezi německými a španělskými fandy. Španělé jsou považováni za mírumilovné a bezproblémové fanoušky a podle dosavadních zkušeností z jejich strany nehrozí žádné excesy. Hlavní pozornost se zaměřuje na domácí extremisty, kteří - i když Rakousko je z bojů šampionátu už dávno venku - by se mohli pokusit, podobně jako při vzájemném utkání ve skupině, vyprovokovat konflikty s Němci.

Jak ale uvádí šéf projektu Euro 2008 na rakouském vnitru Günther Marek, domácí extremisté jsou pod kontrolou a navíc na ně zapůsobil rychlý zásah speciálních jednotek při minulé provokaci. Pro možné výtržníky mezi německými fanoušky pak byl zase podle Marka klíčový hned první den šampionátu, kdy proti nim rozhodně zasáhla policie v Klagenfurtu a odradila je od dalších násilností.

Němců je sice víc, Španělé jsou ale hlučnější

Němci jsou dnes ve Vídni v každém případě ve značné převaze. Organizátoři odhadují, že jich dorazilo nejméně 40 000, zatímco Španělů je asi 15 000. Většina se před utkáním shromažďuje v centru města kolem Svatoštěpánského náměstí, odkud je dobré spojení na stadion a jen pár kroků na hlavní fanouškovskou zónu.

Početní nevýhodu Španělé vynahrazují hlasitostí, v níž tradičním bubnováním, zpěvem a skandováním německé protějšky většinou jasně předčí.

:. Němečtí a španělští fanoušci společně muzicírují v ulicích Vídně před večerním finále fotbalového Eura 2008, v němž se jejich týmy střetnou o titul mistra Evropy.foto: ČTK/AP/Oliver Multhaup

Na letišti sice počet charterových letounů ze Španělska převýšil ty německé desetinásobně, ale Němci, kteří to mají do Vídně mnohem blíž, přicestovali převážně po silnici. Pořadatelé s radostí registrují, že kromě osobních aut použili Němci tentokrát v hojné míře i autobusy a vlaky, takže na silnicích a dálnicích při příjezdu žádné větší problémy nebyly.

Ke zdárnému průběhu finále by mělo tentokrát přispět i počasí. Po několika předchozích bouřkových večerech má být krásné letní počasí, pro hráče možná až příliš teplé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám