Hlavní obsah

Při pádu dvouplošníku v Rusku zahynulo pět lidí

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Pět lidí zahynulo v pátek na palubě dvojplošníku Antonov An-2, který se zřítil ve středním Rusku u řeky Oka asi sto kilometrů od Moskvy. Letoun byl na fotogrammetrické misi, snímkoval povrch. Zřejmě mu selhal motor.

Článek

"Letoun Antonov An-2, který odstartoval z letiště Bolšoj Gryzlov k leteckému snímkování, se zřítil na břeh řeky Oka u Puškina," řekla agentuře AFP mluvčí ministerstva pro mimořádné situace Ljudmila Martynovová. Na palubě stroje zahynuli dva piloti a tři členové týmu snímkujícího povrch.

"Mezi verzemi příčiny nehody je technická závada motoru,“ řekl představitel vyšetřovatelů při prokuratuře Ruské federace. Dodal, že přesnou příčinu nehody určí až expertiza.

Antonov An-2

Antonov An-2, zvaný familierně Andula, je jednomotorový dvouplošník. Byl vyvíjen jako stroj pro zemědělce, uplatnil se ale také jako lehký transportní stroj a díky stabilitě letu i jako stroj pro vysazování parašutistů.

První prototyp vzlétl v roce 1947. V Sovětském svazu se jich do roku 1965 vyrobilo přes 5000 kusů. Dalších 12 000 jich bylo vyrobeno licenčně v Polsku a asi 1500 v Číně.

Stroje využívaly i české aerokluby a Svazarm.

Reklama

Výběr článků

Načítám