Hlavní obsah

VIDEO: Středozemí zasáhla vedra: mrtví v Chorvatsku, požár u Atén

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB/ATÉNY

Středozemí zasáhla vlna veder. Teploty nad třicet stupňů Celsia panují od Španělska po turecké pobřeží a výhled pro příští dny nepřináší naději na ochlazení. První oběti si vedra vyžádala v Chorvatsku. Teploty šplhající k 40 stupňům Celsia zabily pět lidí. Řecko se zase po Kypru potýká s požáry. Ohroženy jsou i Atény

Článek

V chorvatské metropoli Záhřebu zemřeli čtyři muži, v Zadaru na jadranském pobřeží, kam jezdí i velké množství českých turistů, horko nepřežila ve středu jedna žena. Podle deníku Jutarnji list šlo ve všech případech o infarkt, který u nich vyvolalo horko.

Teplota 38 stupňů Celsia byla zaznamenána na několika místech v zemi, například na východě ve Vukovaru.

Zdravotní pohotovost v současnosti registruje o 20 procent výjezdů více nežli v jiných obdobích. Postižení lidé jsou především pacienti s chronickými chorobami srdce, jimž se nemoc zhoršuje právě v létě, případně jde o osoby postižené ztrátou vědomí a dehydratací.

V Řecku znovu ohroženy Atény

Poté, co byly rozsáhlé lesní požáry zlikvidovány na Kypru, mají stejný problém v Řecku. Stejně jako loni tam oheň ohrožuje předměstí hlavního města Atén. Ve středu živel přerušil dodávky elektřiny. Nad městem visel hustý kouř a práci hasičů ztěžoval vítr o rychlosti 40 kilometrů za hodinu. Požáry zuřily také na nedalekých ostrovech Aegina a Agios Stefanos. Při loňských požárech zemřelo v Řecku nejméně 64 lidí.

.: Hasiči zasahují v hornatém terénu na východním okraji Athén.

Vedra ještě zhorší vážnou situaci v některých středozemních oblastech, které dlouhodobě sužuje sucho a nedostatek vody. Na Kypru museli dokonce zavést u dodávek vody přídělový systém. Kritický stav je také v některých španělských regionech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám