Hlavní obsah

Justice je rakovinový nádor na italské demokracii, řekl Berlusconi

Novinky, nek, mcm
ŘÍM

Italský premiér Silvio Berlusconi, který léta čelí obviněním z korupce a uplácení, ve středu zaútočil na justici. Na výročním shromáždění svazu obchodníků Confesercenti v Římě řekl, že „zpolitizovaní soudci a státní zástupci jsou rakovinovým nádorem na naší demokracii“.

Foto: Marco Valdo , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

„Mnozí z nich by mne nejraději viděli v poutech,“ dodal s tím, že obvinění proti němu jsou „šílená“. V sérii procesů, které proti němu byly resp. jsou vedeny pro podezření z uplácení, falšování účetnictví a dalších deliktů, už musel vydat na advokáty již 174 miliónů eur (4,17 mld. Kč).

V minulosti stanul mediální magnát Berlusconi před soudem už několikrát, avšak byl vždy zproštěn obvinění pro uplynutí promlčecí lhůty, nebo při odvolacím procesu. Brzy se očekává verdikt v procesu, kde čelí obvinění z uplácení britského advokáta Davida Millse, kterému měl vyplatit 400 tisíc eur, aby u soudu zamlčel přitěžující fakta v aféře kolem Berlusconiho mediálních obchodů.

V úterý docílil Berlusconi významného vítězství, když Senát hlasy jeho koalice schválil spornou novelu, která má umožnit zmrazit na jeden rok vleklé soudní případy . To by se přitom vztahovalo právě i na jednu Berlusconiho vlastní kauzu.

Jeho snahy o účelové zásahy do zákonodárství měly nečekaný dozvuk i při nedávné bohoslužbě na Sardinii i, kde se premiér v žertu zeptal místního biskupa, kdy církev změní pravidla pro svaté přijímáníi. On sám k němu totiž jako rozvedený a znovu oženěný bez církevního povolení  nemůže. Od biskupa, který právě dával hostie věřícím, uslyšel velice suchou odpověď: „Můžete si změnit zákon – máte kamarády na vyšších místech než já.“ Biskupa pak podpořil i papež, slovy, že podmínkou pro přijímání je „čistota srdce“.

Reklama

Výběr článků

Načítám