Hlavní obsah

Ruská armáda sníží svůj stav o desetinu

DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda sníží do roku 2013 o jednu desetinu svůj početní stav na jeden milión. Oznámil to ruský ministr obrany Anatolij Serďukov s tím, že prostředky ušetřené za 100 tisíc zrušených míst použije na vylepšení platů vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle původních plánů se měla podobná redukce uskutečnit až k roku 2016. „Budeme ale postupovat rychleji a podstatně zvýšíme finanční ohodnocení vojáků,“ potvrdil Serďukov po schůzce s prezidentem Dmitrijem Medvěděvem.

Vyšší hmotné stimuly by se měly týkat především příslušníků jaderných sil a protiletadlové obrany, jejichž jednotky jsou považovány za pilíř národní bezpečnosti Ruska.

Cílem reformy je přeměnit ruskou armádu ve štíhlejší, ale efektivnější ozbrojené síly, v nichž by byl také nižší podíl důstojníků. Nyní jejich podíl čítá 30 procent, což je téměř dvakrát tolik co u armád jiných velkých zemí. Část důstojníků by měla být převedena do pozic občanských zaměstnanců. Podle expertů se ruské ozbrojené síly postupně ubírají směrem k profesionální armádě.

Ke konci loňského roku měla armáda 1,13 miliónu vojáků. Celkový počet příslušníků ozbrojených sil, k nimž patří také pohraničníci, vojska ministerstva vnitra a ministerstva pro mimořádné události, je ale mnohem vyšší. Tento údaj ale ruské úřady pečlivě tají. Někteří experti soudí, že u zmíněných složek slouží více příslušníků než v samotné armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám