Hlavní obsah

AI: Při převozech vězňů asistovala CIA i Česká republika

– PRAHA

Evropské státy se zapojily do utajovaných převozů a věznění zajatců „války proti teroru“ ve větší míře, než se předpokládalo a při transportech mimosoudně zadržovaných osob figurovala i Česká republika. Uvedla to ve své nové zprávě organizace Amnesty International (AI).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Amnesty se odvolává na letové záznamy, které má k dispozici. Například v roce 2003 měl v Praze přistát Gulfstream V Jet americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) s nezákonně drženým Jemencem Muhamadem Bašmiláhanem na cestě z Washingtonu do Afghánistánu.

Stejné letadlo, i když přeregistrované, „přistálo o tři měsíce později v Irsku a na Kypru, poté převezlo zajatce jemenského původu Chálida Maktarího z Iráku do věznice CIA v Afghánistánu. Letoun se do USA vracel přes Českou republiku,“ uvádí AI.

AI na podobná fakta poukazovala již před dvěma lety - nejprve uváděla, že i v ČR přistávaly letouny se zajatci na palubě. Později ale Českou republiku z evropských zemí, kde se tak mělo dít, vyloučila. Česká ministerstva vnitra a obrany tehdy uvedla, že o takových přeletech nevědí. Ještě před AI o tajných letech CIA spekulovala média, ale evropské země podíl na podobných letech popřely, jen Británie připustila, že její území CIA takto využívala. Dělo se tak ale podle Londýna bez jeho vědomí.

„Některé země aktivně participovaly na nezákonném zadržování podezřelých, další na svém území připustily existenci utajovaných věznic – tzv. černých děr. Jiné pak přivíraly oči nad zneužíváním svých letišť a vzdušného prostoru.“ (ze zprávy AI)

Nová zpráva organizace uvádí rozličnou míru zapojení evropských zemí do tajných převozů mimosoudně držených lidí.

„Zapojení Evropy do tajných aktivit bylo navíc usnadněno dohodami, které ve dnech po útocích z 11. září uzavřelo NATO. Jejich znění nebylo nikdy zveřejněno. Tyto dokumenty podle Parlamentního shromáždění Rady Evropy daly CIA možnost působit na území Evropy bez veřejné kontroly,“ píše se v dokumentu.

Selhání mají být vyšetřena

Amnesty International vyzvala evropské země včetně ČR, aby zahájily vyšetřování o zapojení do amerického programu. Evropa dosud nepodnikla jediné opatření, která by selháním a nezákonným praktikám v budoucnu předešla.

Reklama

Výběr článků

Načítám