Hlavní obsah

Slovenský ministr kauzu s výdělkem při přechodu na euro ustál

Právo, Novinky, ČTK, ivi, rei
BRATISLAVA

Slovenský premiér Robert Fico v pondělí nepřijal demisi ministra financí Jána Počiatka. Počiatek nepřišel o křeslo navzdory tomu, že se krátce před nedávnou změnou kurzu slovenské koruny vůči euru setkal s představitelem finanční skupiny J&T, která na prudkém posílení koruny podle opozice vydělala.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský ministr financí Ján Počiatek

Článek

J&T a některé další skupiny stojí v centru podezření, že využily úniku informací z vládních kruhů o změně centrální parity slovenské koruny a obohatily se o stovky miliónů korun. Počiatek i Biermann byli několik dní před určením nové centrální parity slovenské koruny hosty na jachtě finanční skupiny J, která v průběhu závodů F1 kotvila v Monaku.

Majitelé J&T Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič v tom nespatřují nic neobvyklého, nařčení z nekalého obohacení odmítají a vyzývali, aby ministr v úřadu zůstal. "Pokud bude odvolaný ministr, který této zemi neuškodil, bude to z marketingových, nikoliv z faktických důvodů," uvedl Tkáč.

Majitelé odmítli tvrzení bývalého ministra financí Ivana Mikloše, že měli důvěrné informace o změně kurzu slovenské koruny a na tom vydělali. Tvrdí, že při velkých transakcích před určením nové centrální parity slovenské koruny se řídili pouze veřejnými prohlášeními premiéra Roberta Fica a guvernéra Národní banky Slovenska Ivana Šramka.

Setkání s ministrem bylo náhodné

Jakabovič dodal, že ministra Počiatka náhodou potkal v Monaku na závodech F1 a pozval ho na jachtu. "Dostali jsme se do situace, kdy bylo neslušné ministra nepozvat a z jeho pohledu bylo neslušné pozvání odmítnout. Na naší jachtě bylo mnoho významných lidí z Monaka, Slovenska i Čech," uvedl Jakabovič.

Finančníci rovněž uvedli, že kauza je zpolitizovaná. "Vtahování do případu velké a známé firmy je pro politiky nástrojem ke zviditelnění vlastních zájmů prostřednictvím médií. Jediným zájmem těchto pánů je dosažení voličských preferencí. To by bylo v pořádku, ale oni to dělají na úkor někoho jiného a tím jsme v tomto případě my," uvedl Tkáč.

Majitelé J upozornili, že politici z finančních skupin dělají škodnou. "Druhá největší finanční skupina na Slovensku už ohlásila přenesení sídla do Prahy. My tak můžeme učinit také," uvedl Tkáč.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováci už přepočítávají na eura

Slováci si od středeční změny centrální parity slovenské koruny mohou začít přepočítávat ceny, platy a úspory v bankách na eura. Podle ekonomů se totiž výměnný...

Výběr článků

Načítám