Hlavní obsah

Slovinský premiér prý ukradl starý projev Tonyho Blaira

Novinky, B92

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LJUBLJANA

Slovinský premiér Janze Janša je prý plagiátor. Tamní média ho obviňují z grandiózní krádeže slov. Ministerský předseda měl pronést projev téměř totožný s tím, který měl před 11 lety britský expremiér Tony Blair. Janša si k tomu navíc vybral ne jenom tak ledajakou chvíli. Ukradený projev pronesl u příležitosti 15. výročí slovinské nezávislosti.

Článek

Nařčení vznesl deník Mladina. Blairova slova pronesená na brightonské konferenci labouristů před 11 lety měla tvořit dvě třetiny Janšovy řeči. Blair před jedenácti lety stranickým kolegům mimo jiné řekl: „Nikdy nebudeme největší. Nikdy zřejmě nebudeme ani nejsilnější. Ale můžeme být nejlepší...“. Věty zopakoval Janša téměř doslova, načež čtenáři listu Večer jeho slova ohodnotili jako nejpamátnější z roku 2006. Premiér za ně dokonce obdržel cenu.

Blair v roce 1997 řekl, že chce „vytýčit pro svou zemi ambiciózní cíl - stát se ničím méně, než modelovou zemí pro 21. století, stát se majákem...“, zatímco Janša o devět let později pronesl: „Chceme být ničím menším než nejúspěšnější zemí na světě, maják pro 21. století.“

Dva roky starý projev se od víkendu stal hitem slovinských médií, která ho nesčetněkrát opakovala. Tehdy premiéra v souvislosti s řečí hodnotily titulky jako „Z politika se stal státník“.

S drtivou kritikou vlády ihned přispěchala opozice. Strana Lipa se nechala slyšet, že premiér Slovince zradil pronesením řeči, kterou ukradl a dokonce měl žaludek na to vyzvednout si za ni cenu. Uskupení premiéra vyzvalo, aby se veřejně omluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám