Hlavní obsah

Bomba u domu slovenského soudce mohla zničit sedmipatrový dům

Právo, ivi
BRATISLAVA

Nedaleko domu soudce Ústavního soudu Slovenské republiky Juraje Horvátha ve městě Komárno našli policisté v pátek večer výbušninu. Soudce s odvoláním na policejní pyrotechniky prohlásil, že výbušnina mohla zničit sedmipatrový dům. Jak informovala slovenská média, bomba byla umístěna u výběhu pro psy.

Článek

"Policie kontaktovala moji dceru a sdělili ji, že u našeho domu má být uložena bomba. Po příjezdu policie opravdu našla dva igelitové sáčky plné výbušnin a musela evakuovat celou ulici," uvedl Horváth pro televizi TA3.

Ústavní soudce neví, kdo mohl mít zájem na uložení výbušniny u jeho domu. Policie se k případu zatím nevyjádřila. Soudce v minulosti čelil obvinění, že nezaplatil daně ve výši 270 tisíc slovenských korun. Horváth proto už delší dobu čelí tlakům, aby odstoupil z funkce. Prosadit jeho odvolání se snaží především koaliční Lidová strana - HZDS Vladimíra Mečiara.

K odstoupení vyzval Horvátha také premiér Robert Fico a parlament schválil usnesení, podle kterého Horváth nemá právní titul k výkonu funkce soudce Ústavního soudu.

Horváth zatím odstoupit nechce. Členem Ústavního soudu je od roku 2002. Při své kandidatuře neuvedl, že byl v roce 1996 podmíněně odsouzen za neodvedené daně. V době své kandidatury už měl trest zahlazený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám