Hlavní obsah

Francouzský soud potvrdil platnost sňatku zrušeného kvůli panenství

Právo, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LILLE

Soud vyšší instance ve čtvrtek zrušil rozhodnutí soudu v severofrancouzském Lille z minulého měsíce. Rozhodnutím byl anulován sňatek francouzského muslima jen proto, že mu manželka zalhala o své minulosti, když tvrdila, že je ještě panna.

Článek

Nový verdikt znamená, že manželství je platné, a to nejméně do září, kdy se očekává rozhodnutí dalšího odvolacího soudu. Na něj se obrátil nespokojený ženich, který trvá na tom, že byl „podveden“ a „zneuctěn“, když nemohl po svatební noci ukázat své rodině zakrvácené prostěradlo.

Podle francouzských zákonů může být sňatek anulován, jestliže se ukáže, že některý z partnerů zalhal, pokud jde o jeho „základní kvality“. Na toto ustanovení se odvolal i nespokojený ženich, jenž pojem vztáhnul na panenství a tvrdil, že nemůže žít v manželství „založeném na lži“.

Verdikt o zrušení sňatku vyvolal ve Francii emotivní debatu a protesty feministických organizací, podle nichž šlo o „fatwu“ namířenou proti ženské svobodě. Fatwu ovšem může vyhlásit jen islámský duchovní a ne soud.

Do případu se vložila také vláda, která vyzvala příslušného žalobce, aby požádal o revizi rozsudku. Kabinet se obával, že by zmíněný případ mohl sloužit jako precedens, na jehož základě by bylo možné trvat na panenství partnerky jako na podmínce pro svatbu.

Pokud odvolací soud v září znova potvrdí platnost sňatku a bude-li ženich trvat na zrušení manželství, bude muset požádat o rozvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám