Hlavní obsah

Neapolský soud poslal 16 mafiánů na doživotí za mříže

– NEAPOL

Porota odvolacího soudu v Neapoli na jihu Itálie ve čtvrtek poslala na doživotí za mříže 16 příslušníků klanu Casalesi, nejmocnější "rodiny" místní zločinecké organizace camorry. V monstrprocesu známém jako Spartakus dostalo dalších 14 členů klanu tresty od dvou do 30 let odnětí svobody. Přelíčení se muselo z bezpečnostních důvodů konat v bunkru věznice Poggioreale na neapolském předměstí.

Foto: Profimedia.cz

Soudce Raimondo Romeres vynáší verdikt.

Článek

Soudci potvrdili předcházející verdikt soudu první instance, který rozhodl o doživotí pro 55letého šéfa klanu Franceska "Sandokana" Schiavoneho, jenž je od roku 1998 za mřížemi přísně střeženého vězení. Stejné tresty padly i pro další tři bosse, Franceska Bidognettiho, Micheleho Zagariu a Antonia Iovineho. Poslední dva mafiáni jsou ovšem dlouhodobě na útěku.

Vynesení rozsudku se ve čtvrtek osobně zúčastnili pouze dva mafiáni, a to ještě umístění v zamřížovaných klecích. Zbývající zločinci museli z bezpečnostních důvodů zůstat ve svých celách a jednání probíhalo prostřednictvím videokonferenčního spojení.

Italské úřady označují kvůli počtu odsouzených mafiánů proces za "historický", vláda vyjádřila nad verdiktem poroty uspokojení.

Mafiánský kartel Casalesi měl kořeny v lokalitě Casal di Principe v provincii Caserta, postupně však rozšiřoval pole své působnosti daleko za hranice celé Kampánie, včetně řady evropských zemí. Během mafiánské války o sféry vlivu trvající přes 30 let přišlo o život přes tisíc lidí. Klan Casalesi tvořila "konfederace" mafiánských rodin složených z agresívních majitelů firem, nájemných vrahů a majitelů stavebních společností či pozemků, přičemž většina výše postavených členů disponovala vlastní malou armádou, která jim umožňovala prosazovat vlastní cíle v sektorech jejich zájmu.

Proces Spartakus

Provázely ho dramatické epizody - pět osob, které přistoupily během vyšetřování na spolupráci s policií, bylo zavražděno. Jednomu soudci a dvěma novinářům mafiáni veřejně vyhrožovali smrtí.

Tato "strategie teroru" měla každého člověka odradit od jeho případného úmyslu svědčit proti mafiánům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám