Hlavní obsah

Europoslanci se přeli o osud lisabonské smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Středeční zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku poznamenala vzrušená debata o osudu lisabonské smlouvy, kterou minulý týden v referendu odmítlo Irsko. Smlouva neplatí, jestliže ji neschválí všechny členské země. Většina představitelů EU je pro pokračování schvalovacího procesu, někteří tvrdí, že irské zamítnutí smlouvu pohřbilo.

Článek

Proti nástupci euroústavy se na vypjatém jednání postavili především britští euroskeptičtí poslanci, kteří se oblékli do mikin s nápisem "respektujte irskou volbu". Přidali se k nim ovšem i další zákonodárci, například český europoslanec Vladimír Železný.

Podle Ashleyho Motea, představují ti, kdo mluví o pokračování ratifikace, "aroganci nepředstavitelných rozměrů". "Lidé jsou páni a ne vy," upozornil. Železný řekl, že Češi, kteří dokument ještě neratifikovali, lisabonskou smlouvu s ochotou pohřbí.

Irský europoslanec Brian Crowley ovšem euroskeptiky obvinil, že mikinami, které si na jednání parlamentu navlékli, prokazují neúctu a nereprezentují Iry. "Proč používají irskou vlajku? Dávají si ji na stůl a na ni si pak dají pivo," řekl. Podle předsedy Evropské komise tábor odpůrců lisabonské smlouvy celé diskusi jen přidává "barvy", ale v celém parlamentu je prý patrná shoda o pokračování v ratifikaci.

"Nesmíme být pasivní a nesmíme se vrátit do situace, kdy všichni mluvili o krizi," řekl před poslanci předseda Evropské komise José Barroso. Barroso rovněž vyzýval, aby diskuse o nástupci odmítnuté euroústavy nezastínila další, neméně důležité problémy. Kromě volání po pokračování celého ratifikačního procesu zazněly také hned z několika politických frakcí výzvy k budování sociálnější Evropy.

Češi středem zájmu

Pozornost unijních představitelů se stále více obrací i k dalším zemím, které smlouvu dosud neratifikovaly, mimo jiné i k Česku. Prezident Václav Klaus po irském referendu řekl, že ratifikace skončila, a premiér Mirek Topolánek zase v úterý uvedl, že smlouva nevstoupí v platnost. Stejně se ve středu v parlamentu vyjádřil i europoslanecký klub ODS.

"Europoslanecký klub ODS připomíná, že neschválení lisabonské smlouvy jedním z členských států znamená, že tato smlouva nemůže vstoupit v platnost," prohlásili zákonodárci.

Lisabonská smlouva

Dokument, který reformuje instituce EU po jejím rozšíření na 27 zemí.

Na rozdíl od euroústavy, zamítnuté voliči v referendech v roce 2005, Lisabonská smlouva nenahrazuje všechny předešlé smlouvy, ale jen je upravuje či doplňuje. Smlouva mimo jiné:

- posiluje úlohu Evropského parlamentu a rozšiřuje postup spolurozhodování do nových oblastí.

- umožňuje větší zapojení národních parlamentů do činnosti EU, a to zejména díky novému mechanismu sledování toho, zda unie přijímá opatření pouze tam, kde je činnost na evropské úrovni efektivnější z hlediska požadovaných výsledků (zásada subsidiarity).

- zefektivňuje rozhodování tím, že rozšiřuje hlasování kvalifikovanou většinou v Radě do nových oblastí.

- díky tzv. „občanské iniciativě“ bude moci jeden milión občanů z většího počtu členských států vyzvat Komisi k předložení určitých návrhů.

- vytváří dvě zcela nové funkce - stálého předsedu Evropské rady, občas označovaného za prezidenta EU, a jakéhosi společného ministra zahraničí, který skloubí funkce současné eurokomisařky pro vnější vztahy a vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

Z dokumentu naopak vypadly ústavní symboly - společná hymna a vlajka.

Proti české vládní straně v plénu parlamentu zase vystoupil sociálnědemokratický europoslanec Libor Rouček. "Chtěl bych, aby povinnost ratifikace byla připomenuta zvláště českému premiérovi Mirkovi Topolánkovi, který podobně jako český prezident tvrdí, že lisabonská smlouva je mrtvá a že jí nemá cenu dále ratifikovat," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám