Hlavní obsah

Příbuzní obětí ze Srebrenice chtějí zrušení imunity OSN kvůli odškodnění

– HAAG

Příbuzní obětí masakru spáchaného v roce 1995 v bosenské Srebrenici ve středu požádali nizozemský soud, aby zrušil imunitu Organizace spojených národů, a umožnil jim tak požadovat odškodnění za ztrátu svých blízkých ve výši čtyř miliard dolarů. Bosenskosrbské jednotky v Srebrenici povraždily téměř 8000 muslimských obyvatel. Město přitom bylo vyhlášeno bezpečnou zónou, kterou chránili vojáci OSN, převážně nizozemští.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Bosenskosrbské jednotky v Srebrenici povraždily téměř 8000 muslimských obyvatel.

Článek

Právníci zastupující kolem 6000 příbuzných srebrenických obětí podali loni hromadnou žalobu na nizozemský stát a na OSN. Už dříve uvedli, že budou pro klienty požadovat náhrady ve výši čtyř miliard dolarů.

"Funkční imunita neznamená, že mezinárodní organizace jsou postaveny zcela nad zákon," řekl právník Axel Hagerdon. "Bezmezná imunita OSN je nepřijatelná a nežádoucí pro fungování a důvěryhodnost OSN," zdůraznil.

Nizozemský právník Bert-Jan Houtzagers ale oponoval, že imunita OSN je důležitá kvůli tomu, že jí umožňuje plnit úkoly bez vměšování soudů členských států. Zdůraznil, že Nizozemsko se podílí na obnově Srebrenice, ale ne proto, že by cítilo vinu za masakr.

"Vinu nesou bosenští Srbové, hlavně generál Ratko Mladić. On je válečný zločinec," řekl s poukazem na bývalého bosenskosrbského velitele, který je stejně jako bývalý bosenskosrbský prezident Radovan Karadžić stíhán u mezinárodního tribunálu za genocidu v Srebrenici.

"Nizozemský prapor, který byl součástí jednotek OSN, byl odpovědný za ochranu nevinných neozbrojených lidí," řekla předsedkyně sdružení žen ze Srebrenice Munira Subašičová, jejíž manžel, synové a otec zmizeli s dalšími 19 členy její rodiny.

"Ke genocidě došlo pod ochranou OSN, před očima OSN, to znamená, že vše se stalo organizovaným způsobem, nebyla to náhoda," zdůraznila.

Nizozemci žalováni za nedbalost

Příbuzní obětí srebrenického masakru podali v pondělí jinou žalobu proti nizozemskému státu, který obvinili z nedbalosti. Nizozemsko se brání tvrzením, že jeho vojáci v Srebrenici nebyli schopni bez posil muslimské obyvatelstvo proti Srbům ubránit.

Ze zprávy, vypracované v roce 2002 na podnět nizozemské vlády, vyplynulo, že spoluzodpovědnost za masakr v Srebrenici nese jak Nizozemsko, tak OSN. Nizozemsko prý umožnilo hromadné vraždění muslimských mužů tím, že situaci v Bosně podcenilo a do enklávy vyslalo naprosto nedostatečný kontingent. Po zveřejnění zprávy rezignoval tehdejší kabinet premiéra Wima Koka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám