Hlavní obsah

Itálie pozastaví některé soudní procesy, včetně toho s Berlusconim

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský premiér Silvio Berlusconi hájí plány své vlády na pozastavení některých dlouhodobých soudních procesů na jeden rok. Krok, který pozastaví i milánský proces se samotným ministerským předsedou, jenž čelí nařčení z korupce, vyvolal vlnu kritiky v opozičních řadách. Opatření počítá i s imunitou před obviněním pro nejvyšší představitele.

Článek

Vláda počítá s pozastavením procesů u zločinů spáchaných před rokem 2002, vyjma násilných činů s trestem 10 let a víc, jež má mít na svědomí především mafie. Krok má podle Berlusconiho urychlit práci soudů na aktuálních případech.

„Opatření přináší prospěch všem. Je tvrdou odpovědí na některé nedávné závažné zločiny,“ uvedl premiér v pondělním dopise šéfovi Senátu. Dodal, že ho jeho právníci informovali o tom, že opatření se bude týkat i jednoho z několika „smyšlených žalob“, které na něj podali levicoví politici.

Zmiňovaný případ řeší soud v Miláně. Berlusconi si měl podle obžaloby v 90. letech zajistit od britského právníka Davida Millse falešné svědectví výměnou za částku zhruba deseti miliónů korun. Premiér vinu popírá.

Vládní plán spustil kritiku opozice. Stínový ministr spravedlnosti Lanfranco Tenaglia řekl, že návrh reflektuje premiérův trvalý konflikt s právními nároky. „Berlusconi je na spravedlnost alergický. Nechce, aby se zákony, před nimiž si jsou všichni rovni, vztahovaly na něj,“ zněla reakce Antonia Di Pietra, bývalého soudce a levicového politika.

Šéf komise pro justiční a ústavní reformy Filippo Berselli ale návrh obhajuje. „Soudy jsou zavaleny tisíci případů a my jsme chtěli uvolnit cestu k rychlému vyřešení těch těžkých a nejzávažnějších,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám