Hlavní obsah

USA jednají o štítu i s Litvou, tvrdí polský vyjednavač

Novinky, rei
VARŠAVA
Aktualizováno

Spojené státy podle polského vyjednavače Witolda Waszczykowskeho o umístění raketové obrany kromě Polska jednají i s Litvou. Radarová část základny má být v Česku. Polsko se ale s USA na své části zatím nedohodlo. Američané zprávy polského vyjednavače popřeli, Washington prý s Litvou vedl pouze "obecný rozhovor".

Foto: Profimedia.cz

Hlavní polský vyjednavač o raketové základně Witold Waszczykowski.

Článek

„Mohu potvrdit, že Spojené státy jednají (o štítu) s Litvou. Litevský ministr obrany přišel s návrhem v květnu a Poláci o tom vědí,“ řekl hlavní polský vyjednavač agentuře Reuters. Litevský ministr zahraničí Petras Vaitiekunas odmítl komentář.

USA chtějí na polském území umístit sila s desítkou obranných raket. Polská strana za to od Američanů žádá pomoc při rozvoji její armády, a to zejména v oblasti protivzdušné obrany. Požaduje protiraketový obranný systém Patriot 3 nebo THAAD a kromě toho i dlouhodobý program vojenské pomoci a navíc zvláštní bilaterální obrannou dohodu.

Pro Spojené státy jsou polské požadavky příliš velké. Přesto mluvčí americké ambasády ve Varšavě uvedl, že USA zatím jednají jen s Polskem. „S Litvou nejednáme, zůstáváme věrni jednáním s Polskem, které je námi upřednostňovaným partnerem. Washington později uvedl, že s Litvou se uskutečnil pouze "obecný rozhovor".

Američané by chtěli mít základnu ve střední Evropě, jejíž radar má být v Česku, do roku 2012.

S českou vládu se už Spojené státy dohodly. Smlouvy má na začátku července do Prahy přijet podepsat šéfka diplomacie Condoleezza Riceová a pak o jejich schválení budou jednat čeští zákonodárci.

Varšava s Washingtonem stále vyjednává. Polský premiér Donald Tusk několikrát řekl, že věří v dohodu před koncem mandátu prezidenta George Bushe. Ten má Bílý dům opustit v lednu 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám