Hlavní obsah

Hledaný nacista byl spatřen na Euru, jak popíjí víno

Novinky, rei
KLAGENFURT

Milivoj Asner, Chorvat podezřelý z podílu na genocidě a zločinů během druhé světové války, byl vyfotografován v rakouském Klagenfurtu mezi chorvatskými fotbalovými příznivci. Asnera, čtyřku na seznamu nejhledanější válečných zločinů Wiesenthalova centra, Rakousko opakovaně odmítlo vydat chorvatskému soudu s tím, že někdejší policejní šéf ve městě Pozega trpí Alzheimerovou chorobou.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel Wiesenthalova centra v Jeruzalémě Efraim Zuroff (na snímku) tvrdí, že Milivoj Asner by měl stanout před soudem.

Článek

Asnera (95), jenž se teď jmenuje Georg Aschner, spatřili v minulých dnech v doprovodu manželky Edeltraut, jak mezi Chorvaty, kteří přijeli do Rakouska podpořit svůj národní tým na fotbalovém mistrovství Evropy, popíjí víno.

Předtím poskytl Asner rozhovor britskému bulvárnímu listu The Sun, během něhož odmítl nařčení proti němu. „Nejsou pravdivá. Byl jsem jen úředník, právník. Nikdy jsem nikomu nic špatného neudělal,“ uvedl.

Podle ředitele jeruzalemského Centra Simona Wiesenthala Efraima Zuroffa se ale Asner jako šéf policie v městě Pozega podílel na deportaci stovek Židů, Srbů a Romů do koncentračního tábora. Chorvatsko bylo za války spojencem nacistického Německa.

Zurrof tvrdí, že Asner je schopen stanout před soudem. Stěžuje si také na to, že rakouské úřady odmítají zřízení nezávislé lékařské komise, která by jeho zdravotní stav posoudila. Rakousko nesouhlasí. Asner prý trpí Alzheimerovou chorobou, což dvakrát potvrdili odborníci.

Asner není jediným hledaným nacistickým zločincem, který se usadil v Rakousku. Ve Vídni žil do roku 2005 Heinrich Gross, psychiatr, viněn ze zabíjení postižených dětí. Grossovi bylo až do smrti dovoleno pokračovat v lékařské praxi. Soud s ním se přes množství důkazů proti němu nikdy neuskutečnil. Navzdory svědeckých výpovědí, že se podílela na zabíjení vězňů, před soudem neskončila ani Erna Wallischová, někdejší vězeňská dozorkyně. V únoru zemřelo ve Vídni ve věku 86 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám