Hlavní obsah

Slovenský premiér: pro pedofila Nováka bude vězení horší než trest smrti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

V souvislosti s trestem pro slovenského pedofila Antonína Nováka, který v Havlíčkově Brodě zneužil a zavraždil devítiletého Jakuba Šimánka, otevřel předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota otázku opětovného zavedení trestu smrti.

Článek

"SNS je pro znovuzavedení trestu smrti. Vítáme diskusi, která na toto téma probíhá už i v západní Evropě. Lidé, jako Novák, nemají právo na život," uvedl Slota na tiskové konferenci po úterním zasedání koaliční rady.

Předseda slovenské vlády Robert Fico v této souvislosti poznamenal, že pro Nováka bude vězení horší, než trest smrti. "V minulosti jsem pracoval jako předseda vězeňské komise a důvěrně znám množství věcí, které se týkají fungování věznic. Pokud bude tento člověk právoplatně odsouzený za tento hrozný čin, trest smrti by byl pro něho vykoupením ve srovnání s tím, co ho čeká ve vězení. Samozřejmě nemluvím o vztahu státu, ale o vztahu spoluvězňů," konstatoval.

Slovenský premiér odmítl možnost, že by potrestal ministry vnitra a spravedlnosti, jak to požaduje slovenská opozice. Fico upozornil, že Novák byl propuštěn z ústavní léčby v roce 2004, kdy na Slovensku vládla pravicová koalice. "V zájmu zřízení detenčního ústavu probíhají jednání mezi ministry zdravotnictví, spravedlnosti a financí. Je to neuvěřitelně drahá věc, ale musíme k tomu přistoupit," dodal Fico.

Slovenský pedofil Novák se volně pohyboval i po rozhodnutí soudu na jeho opětovné umístění do ústavní léčby v roce 2007. Soud žádal policii o pomoc, ale policie Nováka nenašla. Soud neúspěšně žádal o pomoc také Ústřední evidenci obyvatelstva v Banské Bystrici a Městský úřad v Rožňavě, kde Novák bydlel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám