Hlavní obsah

Schwarzenberg: ratifikace Lisabonské smlouvy by měla pokračovat

– LUCEMBURK

Stejně jako mnoho jiných evropských představitelů, také český ministr zahraničí Karel Schwarzebnerg je pro pokračování ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy. Reformní dokument EU ve čtvrtek odmítli Irové v referendu. Plánované unijní agendě hrozí zpoždění, protože dokument neplatí, dokud ho neschválí všechny členské země.

Foto: Petr Hanuš, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ)

Článek

"Nemyslím, že to je důvodem k zastavení čehokoli," řekl Schwarzenberg na dotaz, zda by se měla po odmítavém irském referendu ratifikace smlouvy zastavit. "Je to suverénní rozhodnutí irského lidu, to nemá co do činění s rozhodnutím naší země," dodal.

Schwarzenberg ale v Lucemburku na jednání šéfů diplomacií zemí EU také dodal, že ČR nyní musí počkat na rozhodnutí českého Ústavního soudu. Pokud tribunál řekne, že je smlouva v souladu s českým ústavním pořádkem, pak prý navrhne, aby ratifikace pokračovala.

Pro prezidenta je smlouva mrtvá

Prezident Václav Klaus, který musí případně smlouvu podepsat, ale v pátek v reakci na irské referendum řekl, že tím podle něj projekt smlouvy skončil a v ratifikaci již nelze pokračovat. Jako jeden z mála evropských politiků rovněž uvítal, že Irové smlouvu odmítli. Výsledek referenda pak označil za "vítězství svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií".

Většina ostatních ministrů v pondělí uznala, že řešení současné situace si vyžádá nějaký čas, ale že chtějí v procesu ratifikace pokračovat.

Na dotaz, zda vláda podpoří pokračování ratifikace v případě, že ústavní soud řekne, že je v souladu s českým právem, Schwarzenberg řekl: "Na každý pád to ministr zahraničí navrhne."

Ústavní soud o posouzení, zda lisabonská smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem ČR, požádala horní komora českého parlamentu z iniciativy vládní ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám