Hlavní obsah

Británie pošle další vojáky do Afghánistánu

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velká Británie posílí vojenskou přítomnost v Afghánistánu. Oznámil to v pondělí po schůzce s americkým prezidentem Georgem Bushem britský premiér Gordon Brown.

Článek

V Afghánistánu by tak brzy mělo působit přes 8 000 vojáků, většina z nich v neklidné provincii Hílmand. Spojenecká vojska jsou v zemi od roku 2001 a od loňska čelí nové síle protiútoků radikálů z hnutí Tálibán. Do minulého týdne zemřelo v Afghánistánu 102 Britů.

Britské posily se přidají k francouzským, které představuje dalších 800 vojáků, jež Paříž slíbila vyslat. Na posílení apelovaly Spojené státy, které mají v zemi nejvíc jednotek.

Brown po jednání s Bushem v Londýně řekl, že to neznamená, že Británie přesouvá vojáky z Iráku do Afghánistánu, protože se domnívá, že problém Iráku je vyřešen. Brown tak před Bushem obhajoval zejména angažovanost USA v obou zemích. Dodal, že Spojené státy zůstávají strategickým partnerem Britů. Vyvracel také nedávné spekulace, že se v brzké době Británie z Iráku úplně stáhne.

Varování Íránu

Oba státníci pak vydali další varování Íránu, o němž se domnívají, že pracuje na vývoji atomové zbraně. Brown s Bushem varovali Teherán, aby nevolil konfrontační cestu a vedl dialog, o který Západ stojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám