Hlavní obsah

Irsko zatím nechce řešit další osud Lisabonské smlouvy

– LUCEMBURK • Aktualizováno

Ministři zahraničí zemí EU jednají v pondělí v Lucemburku. Hlavním tématem je irské odmítnutí Lisabonské smlouvy. Irský zástupce však hned na začátku schůzky odmítl hledat řešení dalšího osud Lisabonské smlouvy s tím, že je na to příliš brzo.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner (vlevo) naslouchá argumentům Ira Micheala Martina.

Článek

Irský ministr zahraničí Micheal Martin uvedl na začátek lucemburského jednání ministrů zahraničí zemí EU, že je "příliš brzo" na hledání řešení dalšího osudu Lisabonské smlouvy.

Ministři zahraničí chtěli slyšet od irského šéfa diplomacie Micheala Martina, jak překonat krizi. Irský premiér Brian Cowen však už předem dělil, že není žádné jasné řešení. Ministři očekávali hlavně odpovědi na otázky, proč bylo "ne" tak jasné, jak brzy by se mohlo referendum opakovat a jaké změny je potřeba udělat, aby irští voliči změnili názor.

Plán na opakování referenda však Irům vadí. Odpůrci smlouvy již v pátek řekli s narážkou na opakování hlasování o smlouvě s Nice, kolikrát ještě budou muset ukazovat unii svou nevůli, než ji akceptuje.

Po irském "ne" čelí velkému tlaku i britský premiér Gordon Brown, aby zastavil středeční ratifikaci smlouvy ve Velké Británii .

Osud unijních reforem tématem dalších předsednictví

Irské ne ovlivní další dění v Unii. V Lucemburku se mělo původně jednat hlavně o programu další tří předsednictví. ČR na půl roku v předsednickém křesle vystřídá 1. ledna 2009 Francii a na konci června předá "unijní otěže" Švédsku. Právě za českého předsednictví měla začít vstupovat v platnost Lisabonská smlouva, jejímž cílem bylo reformovat chod a fungování unijních institucí.

Irové ale v referendu, kterého se účastnila nadpoloviční většina voličů, smlouvu odmítli. Proti ratifikaci bylo 53,4 procenta irských hlasujících. Lisabonská smlouva přitom může platit, jen když ji ratifikují všechny členské země Unie.

ČR chce zablokovat zrušení sankcí proti Kubě

V pondělí by ministři zemí EU, mezi nimiž je i český Karel Schwarzenberg, měli také jednat o možnosti zrušení nyní pozastavených sankcí vůči Kubě.

Česká republika je připravena zablokovat zrušení unijních sankcí proti Kubě, pokud nebude dosaženo pokroku v oblasti lidských práv. "Když nedosáhneme pokroku v oblasti lidských práv, tak to zablokujeme," řekl při příjezdu na jednání šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Co konkrétně by si pod tímto pokrokem představoval, neupřesnil. Zdůraznil však, že otázka dodržování lidských práv na Kubě je pro Prahu klíčová.

Odpoledne na okraj jednání unie s Bosnou a Hercegovinou bude podepsána takzvaná stabilizační a asociační dohoda, která znamená vykročení této balkánské země k možnému budoucímu členství v unii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám