Hlavní obsah

Britští řidiči cisteren začali stávkovat

ČTK, zr
LONDÝN

Řidiči cisteren, které zásobují pohonnými hmotami čerpací stanice společnosti Royal Dutch Shell, zahájili přípravu na stávku a někteří k protestu v pátek již přikročili. Dožadují se vyšších platů.

Foto: Darren Staples, Reuters

Stávka britských řidičů cisteren.

Článek

Zástupce odborové organizace Unite Len McClusky řekl, že v 7.00 našeho času přestalo pracovat asi 500 řidičů. Protest má trvat čtyři dny a jeho smyslem je narušit zásobování čerpacích stanic, které má Shell v celé Británii.

Odbory se o zvýšení platů snažily jednat se zástupci firem Hoyer a Suckling Transport, což jsou smluvní partneři Shellu pro přepravu pohonných hmot. Jednání podle odborářů skončilo ve čtvrtek nezdarem. Britská vláda už vyzvala občany, aby nepanikařili a nakupovali si pohonné hmoty jen v obvyklém množství.

Shell vlastní deset procent ze zhruba 9500 čerpacích stanic, které jsou v Británii. Koncern se zatím odmítal do sporu přímo zapojit.

V pondělí chtějí do stávky vstoupit řidiči kamiónů ve Francii. Důvodem jsou vysoké ceny pohonných hmot. Předtím několik dnů blokoval obdobný protest Španělsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám