Hlavní obsah

Měli byste se zbavit královské rodiny, vyzvala Británii rada OSN

– NEW YORK
Novinky, rei

Rada pro lidská práva při Organizaci spojených národů vyzvala Velkou Británii, aby zvážila, zda chce ponechat formálně vládnout královskou rodinu. Navrhla vypsání referenda, v němž by Britové rozhodli, jestli nepreferují republiku s psanou ústavou.

Článek

Rada má 29 členů, mezi nimi Saúdskou Arábii, Kubu nebo Srí Lanku. Právě srílanský vyslanec zapříčinil, že se téma britské královny Alžběty II. a jejích příbuzných dostalo na přetřes. Výsledná zpráva nabádá Británii k vypsání referenda ohledně osudu monarchie a přijetí psané ústavy s listinou lidských práv.

Zpráva rovněž kritizuje způsob přijímání súdánských uprchlíků v Británii. Íránský zástupce zase zmínil, jak nedostatečně potírá království diskriminaci pohlaví.

Královská rodina přijde každého britského daňového poplatníka na necelou libru ročně. Ani organizace, které poplatníky zastupují, ale návrh z OSN nenadchl. „Na světě je tolik problémů jako hlad, popravy a omezování práv, jimiž by se měla OSN spíš zabývat. Saúdská Arábie a Kuba by měly věnovat víc pozornosti dodržování lidských práv ve vlastních zemích,“ řekl Matthew Elliott z Aliance daňových poplatníků.

„Rozhodně jsme nezaznamenali žádné nálady na vypsání referenda. Královna je středem národní jednoty, identity a hrdosti,“ citoval Daily Telegraph královský zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám