Hlavní obsah

Žena jde na 15 let do vězení, neudala svého druha-atentátníka

– LONDÝN
Právo, nek

Na 15 let do vězení poslal londýnský soud dvaatřicetiletou Yeshi Girmaovou za to, že neoznámila úřadům záměr svého druha spáchat v metru britské metropole atentát. Na přísném verdiktu nic nezměnila ani skutečnost, že pokus o teroristický útok, jenž se měl odehrát před třemi lety, nevyšel kvůli selhání výbušného systému.

Článek

Atentát chtěl provést se třemi komplici Hussein Osman, který byl za zmíněný pokus už odsouzen na doživotí. Útok se měl odehrát 21. července 2005, pouhé dva týdny po krvavých atentátech, při nichž čtyři sebevražední atentátníci připravili v londýnské dopravě o život 56 lidí.

„Nic jste neudělala, abyste tomuto plánovanému činu zabránila. Měla jste říci, co jste věděla. Mlčením jste útok jen podpořila,“ uvedl soudce Paul Worsley na adresu Girmaové. Trest podle něj odpovídá veřejnému mínění a má mít také odstrašující účinek.

Osman a jeho komplici chtěli udeřit na tři linky metra a jeden autobus. Použít chtěli výbušninu na bázi peroxidu vodíku s příměsí hřebíků. Rozbušky sice vybuchly, ale po domácku zhotovené nálože ukryté v batozích nikoli. Kriminalisté později zjistili, že bomby byly funkční.

Teroristé se hájili, že šlo jen o mystifikaci, která měla vyjádřit odpor vůči válce v Iráku. Proti verdiktu se odvolali, ale soud vyšší instance letos v dubnu verdikt potvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám