Hlavní obsah

VIDEO: Lisabonská smlouva v Irsku míří ke krachu

Novinky, ČTK, BBC, aš, Guardian, AFP
DUBLIN
Aktualizováno

Podle prvních dílčích výsledků sčítání hlasů odevzdaných ve čtvrtečním irském referendu o Lisabonské smlouvě se většina hlasujících postavila proti jejímu přijetí. Pokud by Irové řekli "ne", smlouva zřejmě padne pro celou Evropskou unii. Ratifikovat ji totiž musejí všechny členské země.

V irském referendu vede NEVideo: ČTK

 
Článek

Sčítání hlasů na dublinském hradu začalo v pátek ráno. Podle irských médií se účastnila referenda polovina ze tří miliónů Irů oprávněných hlasovat. Podle dosud vyhlášených výsledků vedou odpůrci lisabonské reformní smlouvy v poměru 54,5 ku 45,5 procentům.

V Dublinu podle agentury Reuters zatím převážilo "ne" v pěti volebních obvodech, ve třech je výsledek mezi "ne" a "ano" vyrovnaný, zatímco v jednom obvodě vedou příznivci reformní smlouvy. Konečné výsledky by měly být v pátek odpoledne.

Odpůrci smlouvy mluví o vítězství, ale zatím jen velmi opatrně, nechtějí udělat chybu.

"Irské ne v žádném případě nepovažujeme za méně závažné než předchozí francouzská a nizozemská ne," uvedl český premiér Mirek Topolánek. Dodal, že to ale neohrožuje standardní fungování sedmadvacítky, protože unie má "stabilní smluvní základ".

Od počátku se čekal velmi těsný výsledek

Analytici se však nemohou shodnout, jaký počet hlasujících dává dostatečnou šanci pro přijetí šance. Platí, že čím větší bude účast, tím, větší je šance na přijetí, protože se předpokládá, že lidé především půjdou vyjádřit svůj nesouhlas.

Jedna z Irek hlasujících v referendufoto: Reuters/Andrew Winning

Jestliže se však ještě ve čtvrtek uvádělo, že účast vyšší než 45 procent dává šanci na přijetí smlouvy, v pátek profesor dublinské univerzity Richard Sinnott už uvedl, že jakýkoli počet nižší než 45 procent je pro příznivce přijetí nebezpečný.

Teprve pokud by počet hlasujících přesáhl padesát procent, je možné počítat s šancí na přijetí. Podle něj je pětina Irů tvrdě proti lisabonské smlouvě.

„Evropa najde nějakou cestu,“ řekl polský premiér Donald Tusk s tím, že irské odmítnutí neznamená konec Lisabonské smlouvy. Tusk věří, že EU najde způsob, jak smlouvu uvést do praxe.

Irský ministr spravedlnosti Dermot Ahem jetě před vyhlášením oficiálních výsledků řekl, že země smlouvu pravděpodobně odmítla. Jako všichni ale s definitivním vyjádřením odkázal na oficiální výsledky.

Osmnáct členů už smlouvu ratifikovalo a José Barroso ve čtvrtek uvedl, že pokud ji Irsko odmítne, EU nemá žádný náhradní plán B.

:. Podle předběžných výsledků řekli Irové ne Lisabonské smlouvě.foto: ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám