Hlavní obsah

Kauza údajného pedofilního vraha Nováka má na Slovensku politickou dohru

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Potrestat odpovědné ministry své vlády za to, že se pedofil Antonín Novák mohl volně pohybovat a v Česku zavraždil devítiletého Jakuba Šimánka, žádá nyní slovenská opozice po premiéru Robertu Ficovi.

Článek

„Jsme zneklidněni mlčením premiéra a odpovědných ministrů. Vždyť tento ohavný čin má rozměry mezinárodního skandálu,“ prohlásil expremiér Mikuláš Dzurinda. Pokud Fico ministry vnitra a spravedlnosti nepotrestá do úterý, chce opozice připravit vlastní politické řešení.

Dzurinda neupřesnil, zda navrhne odvolání ministrů. O odpovědnosti ministra zdravotnictví opozice nemluví, protože tento měsíc došlo k personální výměně v čele resortu.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Michal Jurči naopak obvinil Dzurindovu vládu a bývalého ministra spravedlnosti Daniela Lipšice, že nepřipravili podmínky pro vytvoření detenčního ústavu, kde mohl být Novák umístěn.

„Ani evidence podobných případů nebyla dostatečná. Proto se mohou vyskytovat podobné případy, které mají kořeny v zanedbání v minulosti,“ uvedl Jurči.

Od 2. ledna 2006 mají slovenské soudy právo rozhodovat o umístění v detenčním ústavu. „Nemohou tak ale rozhodovat, protože žádný ústav neexistuje,“ shrnul mluvčí. Objekt, kde by měl ústav fungovat, potřebuje jen na rekonstrukci 200 miliónů Sk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám