Hlavní obsah

Irové mohou potopit druhý pokus o ústavní smlouvu EU, hlasuje jich málo

– DUBLIN

Irové ve čtvrtek v referendu rozhodují o lisabonské reformní smlouvě EU. V průzkumech se očekával těsný výsledek. Pokud by Irové lisabonskou smlouvu odmítli, selhal by i druhý pokus o schválení základního dokumentu EU, neboť v platnost může vstoupit, jen když ji ratifikuje všech 27 členů. A prozatímní nízká účast vzbuzuje obavy z výsledku, který bude znám až v pátek odpoledne.

Článek

Hlasy se začnou sčítat v pátek ráno. Podle večerních zpráv televize RTÉ byla pozdě odpoledne účast zhruba 20 procent v celostátním měřítku a blízko 30 procentům v Dublinu. Tři milióny oprávněných voličů může hlasovat až do 22 hodin místního času (23:00 SELČ).

Podle expertů bude výsledek velmi záležet na účasti voličů s tím, že čím více se jich k hlasování dostaví, tím lepší jsou vyhlídky na to, že smlouva bude ratifikována. K jejímu přijetí vyzvaly obyvatelstvo všechny velké strany.

Rozhodne účast

Profesor Richard Sinott, který dlouhodobě chování irských voličů analyzuje, soudí, že zastánci smlouvy potřebují účast aspoň 45 procent. „Cokoli pod tím je pro ně nebezpečné pásmo,“ řekl.

Irský premiér Brian Cowen při odevzdávání hlasu vyjádřil naději, že Irové se dostaví v co nejhojnějším počtu. Odpůrce smlouvy znova obvinil, že šíří dezinformace a matou voliče.„Budoucí generace nám nepoděkují, pokud to budeme my, kdo zastavíme unii, která byla největší silou ve prospěch míru a prosperity v naší historii a historii Evropy," řekl ministerský předseda.

Irsko může knockoutovat EU, Brusel nemá plán B

Komentátoři se shodují, že případným odmítnutím dokumentu v Irsku by uvrhlo EU s jejími téměř 500 milióny obyvateli znova do těžké krize, jako tomu bylo před třemi lety v případě odmítnutí euroústavy ve Francii a Nizozemsku.

Evropská komise zatím odmítala jakékoli komentáře pro případ, že by Irové dokument odmítli. „Neexistuje žádný plán B,“ tvrdil šéf EK José Barroso.

Irové smlouvě nerozumí a a bojí se jí

Mnozí irští odpůrci smlouvy podle svých slov chtěli hlasovat proti prostě proto, že textu nerozumí. Nemají přitom obavy o následky, pokud by jejich země řekla Ne. „Irsko na tom bude dobře i bez lisabonské smlouvy,“ prohlásil taxikář, který si odskočil hlasovat během služby.

Jiným se nelíbí důsledky rozšiřování unie na irský pracovní trh: „Připadám si tu jako cizinka,“ řekla postarší paní, která prý marně hledá práci, protože zaměstnavatelé údajně dávají přednost přistěhovalcům z Polska.

Irsko lpí na referendu

Irsko je jedinou členskou zemí, kde o osudu reformní smlouvy nerozhoduje parlament, nýbrž přímo občané. Lisabonskou smlouvou se totiž mění irská ústava a to vyžaduje lidové hlasování. Ostatní země EU daly přednost schválení ve sněmovnách - také ze strachu, aby lisabonská smlouva nedopadla jako euroústava. Kvůli tomu je ale tvrdě kritizován současný britský premiér Gordon Brown, jenž původně sliboval referendum a pak od něj ustoupil

„Kolikrát budeme muset hlasovat ne, než to Brusel vezme na vědomí?“ řekl student Dublinské univerzity se zjevnou narážkou na to, že po irském odmítnutí smlouvy z Nice v roce 2001 museli voliči o rok později skládat „reparát“. Irsko je přitom zemí, která na vstupu do EU v roce 1973 silně vydělala.

Reklama

Výběr článků

Načítám