Hlavní obsah

Francouzský dárce orgánů nebyl mrtev

PAŘÍŽ

Pětačtyřicetiletého Francouze, který utrpěl rozsáhlou srdeční příhodu, se lékařům ani přes opakované pokusy nedařilo oživit. Rozhodli se proto, že vyjmou jeho orgány vhodné pro transplantaci. Těsně před tím, než tak mohli učinit, ale začal muž sám od sebe znovu dýchat a naskočilo i jeho srdce. Po pár týdnech se dokonce vrátil do normálního života. O případu informoval deník Le Monde.

Článek

Lékaři se muže pokoušeli oživit masáží srdce nejprve v terénu a následně i po převozu do nemocnice. Vzhledem k tomu, že jeho tělo na tyto oživovací pokusy nijak nereagovalo, začali lékaři připravovat transplantaci jeho orgánů.

K jejich překvapení začal muž dýchat, srdce obnovilo svou činnost a jeho zorničky začaly reagovat. Po pár týdnech začal muž znovu mluvit i chodit.

Kdy je člověk opravdu mrtev?

Případ, který se odehrál již v únoru letošního roku, vyvolal ve Francii vlnu diskusí o tom, kdy je člověk skutečně mrtvý.

Nemocnice, kde byl muž léčen, je jedna z pouze devíti ve Francii, které smějí provádět transplantace orgánů od pacientů po zástavě srdce při velmi specifických podmínkách v rámci pilotního programu zahájeného v roce 2007. V ostatních nemocnicích jsou transplantace orgánů možné u jiných kategorií pacientů podle starších pravidel.

Program, který schválil francouzský výbor pro bioetiku, si klade za cíl snížit počet lidí čekajících na transplantaci tím, že umožní odebírat orgány od nových kategorií pacientů.

Podle listu Le Monde v loňském roce čekalo ve Francii na transplantaci více než 13 000 lidí a 231 z nich zemřelo v přímém důsledku toho, že se nenašel vhodný dárce. Pilotní program podle listu od svého spuštění vynesl 60 orgánů k transplantaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám